Churchill nařídil za války utajit setkání pilotů s UFO

Londýn – Britský premiér Winston Churchill nařídil za války utajit nejméně na 50 let informace o setkání britské posádky bombardéru s údajným UFO. Podle britských médií je to zapsané v dokumentech, které dnes odtajnilo britské ministerstvo obrany. To ve spolupráci s národním archivem postupně zveřejňuje materiály týkající se záhadných létajících objektů.

Když se koncem roku 1944 posádka letounu britského Královského letectva (RAF) vracela z mise nad Francií a Německem, zaznamenala na obloze nad východním pobřežím Anglie neobvyklý létající předmět. Když se to dozvěděl Winston Churchill, nařídil okamžitě přísné utajení veškerých informací o tomto případě nejméně na dalších 50 let. Vyplývá to z výpovědi potomka někdejšího Churchillova osobního strážce, která se ukrývala v archivu britského ministerstva obrany.

Expert britského ministerstva obrany Nick Pope usoudil, že Churchill nechtěl informaci zveřejnit ze strachu, že v době ohrožení země nacistickým Německem vyvolá masovou paniku a otřese vírou lidí. 

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Vyplývá to z dokumentů, které dnes zveřejnilo britské ministerstvo obrany. Britský národní archiv v rámci tříletého projektu s ministerstvem obrany postupně zveřejňuje dokumenty týkající se neidentifikovatelných létajících objektů známých jako UFO. 

Nejvíc případů údajných UFO po vysílání seriálu Akta X

Dnes publikované dokumenty zahrnují období 1995-2003 a obsahují spoustu výpovědí svědků, náčrtků a zpráv, které se týkají záhadných úkazů nad Británií. Toto období se přitom vyznačuje výrazným vzrůstem zpráv o údajných UFO po roce 1996. Tehdy se totiž začal vysílat vědecko-fantastický seriál Akta X, úřady přitom tehdy zaznamenaly až třikrát víc hlášení než v předchozích letech. 

Většina ze zaznamenaných případů byla posléze racionálně vysvětlena, šlo například o meteority, letadla či osvětlení, některé jsou však dodnes nevyřešeny. Mezi ty patří záhadný létající objekt, který se v roce 1995 málem srazil s letadlem Boeing 737 přistávajícím na letišti v Manchesteru nebo UFO, které spatřili policejní důstojníci nad fotbalovým stadionem Chelsea.

UFO
Zdroj: ČT24