Umrtvení vrtu je na dobré cestě, BP dokončila vhánění cementu

New York - Těžební společnost BP včera večer ohlásila, že dokončila další fázi operace, která má trvale izolovat a umrtvit havarovaný ropný vrt v Mexickém zálivu. Do poškozeného vrtu totiž napumpovala cement. Nyní je třeba nejméně den počkat, až cement ztvrdne. Definitivní tečku za únikem ropy, kdy do moře vyteklo až pět milionů barelů ropy, by měla BP udělat do konce srpna.

„Jestli se to všechno povede, bude to významný milník a důležitý krok vpřed. Myslím, že se nám všem bude snáze dýchat, když dostaneme ropu v zálivu znovu pod kontrolu,“ prohlásil admirál Thad Allen, vládní zmocněnec zodpovědný za řízení záchranných prací v Mexickém zálivu.

Procedura cementování, kterou ve středu povolily americké úřady, měla podle BP doplnit pokračující hloubení odlehčovacích vrtů. Pomocné vrty, které mají být hotovy ve druhé polovině srpna, učiní pomyslnou tečku za zapečetěním poškozeného místa. Těmito pomocnými vrty chce BP vhánět bahno s cementem spodem do poškozeného vrtu.

Ucpávání havarovaného vrtu pokračuje (zdroj: ČT24)

Při předchozí fázi umrtvení vrtu se díky tlaku bahna vháněného do poškozeného vrtu podařilo vytvořit pevnou „zátku“, která brání ropě v dalším úniku. Bahnem je nazývána speciální těžká tekutá hmota, kterou těžaři používají.

Americký prezident Barack Obama, kterému postup Bílého domu při řešení havárie vynesl značnou kritiku a pokles popularity, ve středu výrazný pokrok při likvidaci ropné havárie uvítal. Únik ropy do Mexického zálivu se podle něj „konečně blíží konci“.

Sledujte živě práce na ucpávání vrtu: video ZDE.

Podle pondělního odhadu americké vlády od dubna do zálivu uniklo 4,9 milionu barelů ropy. Jde tak o největší katastrofu svého druhu v dějinách. Předchozí největší podobné neštěstí byla nehoda na mexickém vrtu Ixtoc v roce 1979. Do moře tehdy uniklo 3,3 milionu barelů ropy.

Většina uniklé ropy se vypařila

Americká administrativa tento týden oznámila, že 75 procent uniklé suroviny se doposud vypařilo, rozptýlilo nebo bylo jiným způsobem zachyceno. Někteří experti se proto domnívají, že pobřeží se tak zřejmě vyhne nejčernějším scénářům o ekologické zkáze.