Čína, Indie i Pákistán se topí ve vodě a bahnu

Peking - Záplavy sužují nejenom střední Evropu, ale i Asii. Záchranáři se v hornaté tibetské provincii Kan-su na severozápadě Číny snaží najít obyvatele vesnic, které smetla lavina bahna. Na 340 lidí zemřelo, dalších 1 200 se pohřešuje. Záchranáři evakuovali z oblasti 45 tisíc lidí. Velká voda je stále i v Pákistánu a Indii.

Voda a bahno braly v horských údolích čínské provincie Kan-su všechno, co jim stálo v cestě. Lavina smetla stovky domů. Na místě pracuje 4,5 tisíce záchranářů, vojáků a lékařů, těžká technika se tam ale po zničených silnicích nedostane. I tak se na ně občas usměje štěstí, po 14 hodinách vyprostili z bahna živého muže.

Wen Ťia-pao, čínský premiér:

„Záchranáři odvádějí skvělou práci. Dokud tu bude šance na záchranu jediného života, nepřestaneme.“

Záplavy sužují Pákistán, Indii i Čínu (zdroj: ČT24)

Sesuv půdy způsobily přívalové deště, bahno a suť vytvořily hráz na řece Paj-lung, ta nevydržela a protrhla se. Okresní město Čou-čchü se čtyřiceti tisíci obyvateli bylo z poloviny zaplaveno. Meteorologové navíc varují před dalším deštěm. Kvůli záplavám už letos v Číně, hlavně ve středu země a na jihu, zemřelo víc než tisíc lidí.

Poslední dva týdny záplavy ničí celou Asii. Voda se vylila z břehů v Severní Koreji. Záplavy v Indii si zatím vyžádaly na 150 lidských životů, podle zahraničních agentur je z toho pět cizinců. V turistické oblasti údolí Zanskar a v klášteře Lamajuru uvízli zahraniční turisté. Záchranáři se snaží dostat do okolí postiženého města Léh, bojují ale s hornatým terénem. Oblast je oblíbená příznivci raftingu a vysokohorské turistiky.

Nejhorší situace je ale stále v sousedním Pákistánu. Na severu země se k vytrvalému dešti přidaly sesuvy půdy. Záplavy se navíc posunuly po toku řeky Indus až na jih. Mrtvých už je dohromady přes 1 600, pomoc potřebuje 14 milionů obyvatel. Problémy má ale celá země. Kvůli tomu, že voda zničila 570 tisíc hektarů úrody, čtyřnásobně vystřelily nahoru ceny ovoce a zeleniny.

V Pákistánu navíc komplikují práce po záplavách mohutné sesuvy půdy a neustávající déšť. Humanitární pracovníci těžko dostávají pomoc do zasažených oblastí. „Je obtížné tam dostat pomoc. Rád bych zdůraznil, že se pohybujeme pěšky nebo na oslech. Děláme všechno, co můžeme, ale nejsme schopni se dostat na většinu míst v údolí Svát,“ sdělil mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCAH) Maurizio Giuliano.

  • Velká voda zpustošila město Čou-čchü autor: ČTK/AP, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1859/185829.jpg
  • Záplavy v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1857/185683.jpg