V Indonésii se potopil trajekt – 10 mrtvých

Jakarta – Ve východní Indonésii ztroskotal trajekt s 90 lidmi na palubě, nejméně 10 lidí nepřežilo.  Záchranáři na místo nehody dorazili rychle, podařilo se jim díky tomu zachránit celkem 77 lidí. Ostatní se pohřešují. Trajekt směřoval z ostrova Adonara na Lembatu, loď ale zasáhlo silné vlnobití, na palubě vypukla panika a trajekt se nakonec potopil.

Tragédie se odehrála ve vodách provincie Východní Nusa Tenggara. Oba ostrovy leží východně od ostrova Flores v jihovýchodní části souostroví. Loď vjela do velkých vln, jedna z nich plavidlo naklonila. Lidé v panice utíkali na druhou stranu a plavidlo se převrátilo a potopilo.

Lodní neštěstí jsou v Indonésii poměrně častá, příčinou většiny nehod je špatné počasí nebo přeplněná plavidla. Loni v lednu zahynulo po ztroskotání trajektu mezi ostrovy Sulawesi a Borneo na 300 lidí, o tři roky dříve si podobná katastrofa ve vodách ostrova Jáva vyžádala přes 400 životů. 

Trajekty jsou v Indonésii nejdůležitějším dopravním prostředkem. Největší souostroví na světě s 235 miliony obyvatel má více než 17 400 ostrovů.