Netanjahu: Proti humanitární flotile zasáhla armáda podle práva

Jeruzalém - Izrael postupoval při zásahu proti lodím s humanitární pomocí, které se snažily prolomit blokádu pásma Gazy, podle mezinárodního práva. Řekl to premiér Benjamin Netanjahu, který dnes vypovídá před izraelskou komisí. Dodal, že země nemůže ignorovat hrozbu, kterou představuje organizace Hamás. Ke kontroverznímu zásahu došlo 31. května, kdy izraelská armáda zastavila po předchozích varováních konvoj v mezinárodních vodách. Devět Turků na palubě zemřelo.

„Jsem si jist, že až toto vyšetřování skončí, bude jasné, že Izrael i jeho armáda jednaly v souladu s mezinárodním právem. Vojsko projevilo při plnění úkolu mimořádnou odvahu,“ prohlásil před komisí premiér. 

Premiér řekl, že o zásahu proti humanitární flotile rozhodla vláda. O tom, jak akce proběhne, ale rozhodovala armáda. „S přibližující se flotilou začínalo být jasné, že diplomaticky se ji zastavit nepodaří. Turecká vláda se nijak nepokusila aktivisty zklidnit,“ řekl Netanjahu. 

Izraelský premiér vypovídal před komisí (zdroj: ČT24)

Dodal, že on osobně žádal, aby se zásah obešel bez obětí. Doplnil ale, že armáda nezasáhla proti mírumilovným aktivistům, ale proti lidem, kteří vojáky ohrožovali holemi, tyčemi, noži a také střelnými zbraněmi. 

Netanjahu upozornil také na nebezpečí, které prý pro Izrael představuje radikální palestinské hnutí Hamás. „Jako premiér nemohu ignorovat Hamás jako hrozbu existenci Izraele. Hamás má dnes zbraně schopné dosáhnout Tel Avivu a dalších vzdálených částí Izraele. Proto i moje vláda udržuje námořní blokádu, o níž rozhodli naši předchůdci loni v lednu,“ řekl. Odmítl také, že by v pásmu Gazy po zavedení blokády nastala humanitární krize. „Podle našich informací v Gaze nikdo hladem netrpí, nechybí tam léky ani další základní zboží. Přesto jsem rozhodl postupně uvolňovat omezení pro obchodní dopravu přes pozemní přechody,“ uvedl.

Plavidlo s propalestinskými aktivisty
Zdroj: ČT24