KLDR střílí nedaleko hranic s Jižní Koreou

Soul – Severní Korea dnes u hranic s Jižní Koreou ve vodách Žlutého moře vystřelila víc než sto dělových salv. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. Na Korejském poloostrově se přitom vystupňovalo napětí poté, co se v březnu potopila jihokorejská válečná loď, utopilo se v ní 46 námořníků.

V blízkosti západních břehů KLDR dnes zněly salvy. Ty byly vypáleny do moře nedaleko jihokorejského území. Není ale jasné, jak daleko od přísně střežené hranice ke střelbě došlo. Nejmenovaný důstojník společného velení jihokorejských sil uvedl, že střely Jižní Koreji nezpůsobily žádné škody.

Na Korejském poloostrově panuje napětí nejen kvůli březnovému potopení jihokorejské fregaty, která šla ke dnu po údajném zásahu severokorejským torpédem, ale i kvůli nedávným americko-jihokorejským cvičným manévrům. Soul také požaduje propuštění rybářského člunu s posádkou, jehož se o víkendu zmocnila Severní Korea v Japonském moři nedaleko severokorejské hospodářské oblasti.