Symbol svobodné Ameriky se na rok uzavře

New York - Město New York zavře svoji největší atrakci – sochu Svobody. Od října příštího roku ji turisté zřejmě nebudou moci rok navštívit. Objekt projde rozsáhlou rekonstrukcí kvůli posílení bezpečnostních opatření. Budou se instalovat schody odolné vůči požáru, výtahy a nové východy. V současné době zajišťuje jediný východ z téměř stometrové památky jedno úzké schodiště. Projekt má stát 26 milionů dolarů (486 milionů Kč).

Socha Svobody patří k nejslavnějším americkým památkám; ročně ji navštíví přes pět milionů turistů. Monument dostaly Spojené státy darem od Francie ke stoletému výročí svého vzniku. Socha byla slavnostně odhalena v roce 1886. Představuje ženu zahalenou do antické řízy, která má na hlavě ostnatou korunu. U nohou jí leží rozlomená pouta a v ruce drží pochodeň. Ve druhé ruce má knihu, v níž je vepsáno datum vyhlášení nezávislosti USA - 4. červenec 1776.

Samotná socha je vysoká 46 metrů, spolu s 47metrovým podstavcem je vrchol pochodně ve výšce 93 metrů nad zemí. Letos v červenci byla evakuována, když porouchané požární čidlo uvnitř výtahové šachty chybně vyhlásilo poplach kvůli kouři. Od teroristických útoků z 11. září 2001 byla veřejnosti až do loňského července uzavřena vyhlídková koruna sochy.

Sochu Svobody ročně navštíví pět milionů turistů
Zdroj: William Warby/Wikipedia