Barak vzal na sebe odpovědnost za rozhodnutí o zásahu proti flotile

Jeruzalém – Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes před komisí vyšetřující kontroverzní zásah izraelské armády proti humanitárnímu konvoji mířícímu do Gazy prohlásil, že na sebe bere veškerou odpovědnost za vládní rozhodnutí, které dostala armáda. Tato rozhodnutí ale podle něj nebyla příčinou toho, co se odehrálo na palubě.

„Beru na sebe odpovědnost za vše, co se odehrálo pod mým vedením i za pokyny vzešlé z politické úrovně,“ řekl Barak. Tato rozhodnutí ale podle něj nebyla příčinou toho, co se pak na palubě odehrálo. Barak označil tureckou humanitární flotilu mířící do Gazy za provokaci.

Vláda podle Baraka měla pět dní před operací k dispozici scénář případné obrany. Jeho součástí byly informace od rozvědky a návrh prostředků, které by mohly být užity. Náčelník generálního štábu Gabi Aškenazi v diskusi o případné ozbrojené akci řekl, že to bude mít negativní vliv na veřejné mínění. Aškenazi má před komisí vypovídat ještě tento týden.

Podle armády chtěli vojáci, kteří se dostali na palubu, použít jen barvicí nástroje. Ostrou munici prý použili, až když jim šlo o život. Ke kontroverznímu zásahu došlo 31. května, kdy izraelská armáda zastavila po předchozích varováních konvoj v mezinárodních vodách. Devět Turků na palubě zemřelo.

Včera před izraelskou komisí vypovídal i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který prohlásil, že útok byl proveden v souladu s právem. Právě to pětičlenná nezávislá komise prověřuje.

Izraelský premiér vypovídá kvůli zásahu proti humanitární flotile před vyšetřovací komisí.
Zdroj: AP Photo/Ronen Zvulun