Astronautům se podařilo odmontovat poškozené čerpadlo na ISS

Mys Canaveral (USA) - Americkým astronautům Douglasu Wheelockovi a Tracy Caldwellové-Dysonové se dnes při výstupu do otevřeného kosmu podařilo odmontovat poškozené čerpadlo chladicího systému Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Oddělení vadné pumpy od těla stanice se povedlo až napodruhé, když první pokus v sobotu skončil neúspěchem. Na porouchaném čerpadle, jež přestalo vhánět do okruhu chladicí směs, astronauti pracovali již v sobotu. Podle NASA se jedná o nejnáročnější technickou operaci na orbitálním komplexu, kterou za posledních 12 let museli řešit. Definitivní dokončení opravy čeká astronauty až při třetím výstupu, s nímž se počítá v neděli. Na místo uvolněné po vadné pumpě astronauti uloží nový přístroj, který umožní plnou obnovu všech funkcí ISS.

Wheelock s vynaložením značného úsilí doslova odtrhl od ISS vadnou trubku s chladicí kapalinou. Právě při tomto manévru v sobotu došlo k úniku chladicího média a astronauti museli práci přerušit. Tentokrát práce proběhla hladce; astronauti pak odepnuli od poškozeného čerpadla pět elektrických kabelů a uvolnili čtyři matky, které pumpu držely u stanice.

V další, konečné fázi operace astronautka Shannon Walkerová, která zůstala uvnitř ISS, s pomocí kanadského distančního manipulátoru přenese „stávkující“ pumpu na mobilní transportér a do místa dočasného úložiště. Manipulace s čerpadlem není jednoduchá - zařízení váží přes 350 kilogramů a velikostí se blíží koupelnové vaně.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS má dva chladicí systémy, které mají bránit přehřívání elektrických zařízení uvnitř orbitálního komplexu. Kvůli poruše jednoho z nich musela posádka koncem minulého týdne některé přístroje vypnout a přerušit vědecké experimenty. V jednom ze dvou chladicích systémů v americké části se přímo zasekla pumpa, která čerpá chladicí amoniak. NASA proto vzniklý problém řešila velmi rychle, neboť případné zastavení druhého chladicího systému by vzhledem k množství funkčních strojů znamenalo velmi rychlé přehřátí uvnitř orbitální stanice. Šestičlenná americká posádka by tak byla nucena vypnout většinu přístrojů a přestěhovat se do ruské části.

„Astronauti dostali celou řadu úkolů, které sice znají, ale v praxi je zatím nikdy nedělali. Navíc si musíme uvědomit, že pracovat v otevřeném prostoru je něco jiného než doma v dílně. Máte skafandr, rukavice z několika vrstev a jste v beztížném stavu, proto když chcete udělat nějaký úkon, tak vás to otočí na druhou stranu,“ komentoval ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

ISS je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. První díl stanice, modul Zarja, byl vynesen na oběžnou dráhu 20. listopadu 1998. Od 2. listopadu 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena alespoň dvoučlennou posádkou, která se každých 6 měsíců obměňuje. Stanice je umístěna na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 350 km s periodou oběhu 92 minut a rychlostí okolo 7 700 m/s (27 720 km/h). Projekt spravuje NASA, dále Ruská, Japonská, Kanadská a společná Evropská kosmická agentura.