Od Grónska se utrhla kra veliká jako půlka Prahy

Nuuk - Na severozápadě Grónska se koncem minulého týdne odlomila obrovská ledová kra, veliká jako půlka Prahy. Má 250 kilometrů čtverečních, tloušťka ledu dosahuje 200 metrů. Kra má takový objem, že by to na 120 dní pokrylo spotřebu pitné vody v celých Spojených státech. Vědci si zatím nejsou jisti, zda je odlomení kry přímo důsledkem globálního oteplování.

Satelitní snímky z minulých let ukazují, že Petermannův ledovec, druhý největší v Grónsku, ztratil již přibližně čtvrtinu svého ledovcového šelfu, tedy té části, která plave na mořské hladině. Každým rokem se od Grónska odlomí stovky ker, ale takto velká kra se naposledy od ostrova oddělila v roce 1962. Nyní se plující ledový ostrov posouvá fjordem k volnému moři a může ohrozit lodní dopravu v úžinách mezi Grónskem a pobřežím arktických ostrovů v Kanadě.

Vlastní mechanismus odlamování je jednoduchý: stabilitu narušuje voda z tajícího ledu a sněhu vtékající do puklin, které v ledovci vznikají.

Vstup Taťány Míkové (zdroj: ČT24)

Odtržení obrovského kusu ledu od Petermannova ledovce jako první zaznamenala družice Aqua. Vědci v této souvislosti poukazují na důležitost sledování země prostřednictvím satelitů – podrobná analýza snímků dovolí lépe pochopit procesy, které probíhají v tak složitých systémech, jako jsou ledovce.