Pákistán dostane půl miliardy dolarů, Češi v Kašmíru čekají na evakuaci

Islámábád - Katastrofální povodně v Pákistánu zdevastovaly místní zemědělství, jeho obnova bude podle OSN stát miliardy dolarů. Na pomoc zemi OSN pošle půl miliardy dolarů, které by měly pokrýt prvních 90 dnů. Částka se ale ještě může výrazně změnit - podle toho, jak se bude situace dál vyvíjet. Při katastrofálních záplavách zemřelo na 1600 lidí, více než 14 milionům Pákistánců zasáhly do života. Třem stům tisícům lidem vzala velká voda střechu nad hlavou, šest milionů Pákistánců se bez okamžité pomoci neobejde. V Indii mezitím čeká po záplavách na evakuaci stále ještě několik desítek Čechů.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí dnes poprvé od vypuknutí katastrofálních záplav před dvěma týdny navštívil postižené oblasti. Jeho dosavadní přístup k tragédii se stal terčem ostré kritiky v Pákistánu, jelikož v době začátku katastrofy pobýval v Evropě a odmítl cestu přerušit.

Zdevastované území se táhne v délce přes tisíc kilometrů od severozápadní oblasti až po jižní provincii Sindh. Pokud se nezbytná pomoc urychleně nestane dostupnou pro lidi, co zůstali bez domova, bez jídla a pitné vody, bude mrtvých přibývat. Právě na jídlo a pitnou vodu chce OSN použít až třetinu z 460 milionů dolarů.

Plné nasazení pákistánské armády při odstraňování škod využívají ozbrojenci Tálibánu. Povodně označili za boží trest a varují vládu, aby nepřijímala zahraniční pomoc. Operují především v údolí Svát na severozápadě země, které voda odřízla od civilizace. Šest set lidí tam zmizelo, většina mostů spadla, do hor se těžko dostávají i vrtulníky. Výrazně by tak měly pomoci další helikoptéry, které se do zdevastované země rozhodly poslat Spojené státy.

Češi v indickém Kašmíru stále čekají na evakuaci

V indickém Ladákhu čeká po náhlých záplavách na evakuaci stále ještě několik desítek Čechů. Čeští turisté tam pomáhají místním úřadům s odklízením trosek, při pátrání po obětech nebo pohřešovaných a zapojili se i do evakuačních prací. Podle velvyslance v Dillí Miloslava Staška se ambasádě podařilo navázat kontakt s většinou z těch, s nimiž dosud spojení chybělo. Spojení úřad postrádá s osmi Čechy v postižené oblasti.

V oblasti Ladákhu se stále pohřešuje zhruba 400 lidí, z nichž více než polovinu tvoří cizinci. Mezi 220 cizinci, s nimiž zatím nejsou úřady v kontaktu, jsou Francouzi a Němci. Živelní katastrofa si vyžádala dosud potvrzených 185 lidských životů včetně pěti cizinců ze západní Evropy.

V Číně nadále prohledávají bahno po sesuvech v provincii Kan-su

Záchranáři v Číně mezitím ve městě Čou-čchü v provincii Kan-su prohledávají bahno, které zavalilo stovky lidí po záplavách. Potvrzených obětí je zatím na 700, ale víc než tisíc lidí se stále pohřešuje. V provincii Kan-su navíc dál hustě prší. Celkem už přišlo při záplavách o život už přes 1100 lidí.

Jak uvedl zpravodaj ČT Tomáš Etzler, podle geologů je jen otázkou času, kdy nastanou další sesuvy půdy.