Ruským hasičům se daří krotit živel

Moskva - Požáry v Rusku ustupují. Za posledních 24 hodin se podařilo uhasit téměř čtvrtinu ohňů kolem Moskvy a i v jiných částech západního Ruska se hasičům daří živel krotit. Oheň už nehoří ani v oblastech, které byly kontaminovány po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986. Radioaktivita se tam udržuje na normální úrovni. Prezident Dmitrij Medvěděv zrušil výjimečný stav ve třech ze sedmi oblastí, kde ho před deseti dny vyhlásil. Nejhorší požáry v Rusku za posledních několik desítek let si dosud vyžádaly 54 obětí.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace oznámilo, že stále hoří asi na 80 tisících hektarech a že je napočítáno 562 požárů. Přes pokrok při jejich zdolávání bylo dnes nutno evakuovat obyvatele dvou vesnic jihovýchodně od Moskvy. V Moskvě se dnes díky příznivému větru výrazně snížilo znečištění ovzduší, meteorologové ale varovali, že o víkendu se smog může se změnou větru vrátit.

Výjimečný stav zůstává v platnosti v Moskevské, Rjazaňské a Nižegorodské oblasti a v Mordvinské republice; zrušen byl ve Vladimirské a Voroněžské oblasti a v republice Marij El. Prezident Medvěděv také řekl, že kvůli suchu a vedru přišlo Rusko letos asi o čtvrtinu úrody obilí a že četná hospodářství jsou v důsledku toho na pokraji krachu.

Ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že požáry v ruských oblastech, které byly kontaminovány po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině v roce 1986, byly rychle uhašeny a radioaktivita se tam udržuje na normální úrovni.

Ohně v okolí jaderného střediska v Sarově východně od Moskvy už také byly uhašeny, ale teď plameny ohrožují železniční trať vedoucí do města. Na trať byl vyslán speciální hasičský vlak s velkým množství vody v cisternách a s mocnými stříkačkami, které mají postup požáru zastavit. Provoz na trati byl přerušen.

Ukrajinské ministerstvo pro mimořádné situace oznámilo, že asi 60 kilometrů jižně od Černobylu hoří dva hektary rašelinišť, ale že to nepředstavuje žádné nebezpečí. Mluvčí ministerstva řekla, že tento požár bude uhašen ještě dnes nebo v pátek.

Česko posílá finanční pomoc

Pět milionů korun pošle Česká republika na odstranění následků mohutných požárů v evropské části Ruska. Uvedlo to ministerstvo zahraničí. Částka je maximální možná výše finančního příspěvku pro jednorázovou humanitární asistenci v kompetenci ministra. O vyšší částce by musela rozhodnout vláda. Moskva měla zájem také o techniku a záchranáře z Česka, ti ale kvůli víkendovým povodním nemohli do Ruska odjet.