Policie rozehnala demonstraci proti moskevskému starostovi

Moskva - Policie v Moskvě rozehnala demonstraci proti starostovi Juriji Lužkovovi. Opozičním aktivistům vadí, že nepřerušil svou dovolenou v minulých dnech, kdy ruskou metropoli zamořil dým z nedalekých lesních požárů. Policejní mluvčí uvedla, že zatčeno bylo několik desítek osob.

„Hanba, hanba!“ křičeli demonstranti. Policie měla ale nad nimi převahu, několik protestantů dokonce zatkla a odvedla do přistavených autobusů. „Nechápu, za co jsem byl zatčen. Jen jsem stál na ulici, nic neskandoval a hovořil s novináři, když se na mne vrhli policisté, zkroutili mi ruce a hrubě mě odvlekli do autobusu,“ postěžoval si známý obránce lidských práv Lev Ponomarjov (68). 

Demonstranti žádají odstoupení moskevského starosty Lužkova kvůli tomu, že v době požárů, kdy metropole strádala pod příkrovem vedra a smogu, pobýval na dovolené. 

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Lužkov stojí v čele metropole už skoro dvě desetiletí. Opozice mu vyčítá údajné manipulace s volbami a korupci, ale v Moskvě je starosta stále populární díky velkorysým příplatkům k penzím a dalším sociálním programům z městského rozpočtu.