Na Velkém náměstí v Bruselu není do neděle pro kytky kam šlápnout

Brusel - Statisíce květin pokrývají od čtvrteční noci až do neděle známé bruselské Velké náměstí. Tradiční květinový koberec, který se pokládá každé dva roky, belgickou metropoli zdobí již posedmnácté. Na jeho vytvoření se podílelo 120 dobrovolníků, kteří na nevšední koberec použili 650 tisíc begonií a jiřin. Projekt přišel na 150 tisíc eur (3,7 milionu korun).

Motivy květinového koberce se letos nesou do jisté míry v duchu EU kvůli současnému belgickému předsednictví sedmadvacítce. Jinak zobrazuje třeba lilie, tedy symboly bruselského regionu, srdce či různé geometrické obrazce. V minulosti se tvůrci inspirovali třeba v secesi, středověké alchymii či zahradách z francouzského zámku ve Versailles. Begonie jsou jedním z belgických symbolů; ročně se jich tu vypěstuje kolem 60 milionů, zhruba čtyři pětiny z nich míří do ciziny.

Belgický květinový koberec z desítek tisíc živých květin ozdobí 3. až 5. září také pražské Staroměstské náměstí. V Praze se ale objeví zcela jiný květinový ornament, jehož vzor bude vytvořen speciálně pro české hlavní město. Do Prahy bude dovezeno 150 tisíc květin, z nichž vznikne obraz o velikosti 500 metrů čtverečních.

Bruselské Velké náměstí ozdobil květinový koberec
Zdroj: Tomáš Pirkl/ČTK