Vědci vymýšlejí nový zvon, unikající ropu by měl zachytit hned u dna

Praha - Ropné skvrny ničí ekosystém a jejich odstraňování stojí miliardy dolarů. Proto se týmy vědců z celého světa předhánějí v tom, jak jim nejlépe zabránit. Jeden z návrhů nese jméno DIFIS. Jeho výhodou je, že by měl dokázat zachytit ropu hned u zdroje, ještě než se rozlije po hladině.

Unikající ropa se zachytí v trychtýři a k hladině stoupá trubkou, která má zhruba dva metry v průměru. Tudy putuje do oddělovacího zvonu, který dokáže separovat ropu od vody. Životadárná tekutina pak může unikat spodním okrajem.

Fivos Andritsos, konstruktér systému DIFIS

„Myšlenka systému DIFIS je tak prostá, že se divím, že s ní nepřišel někdo už dávno. Nad vrakem lodi vztyčíte báň, která funguje jako trychtýř. A veškerá ropa, která uniká z lodi, může stoupat k povrchu.“

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Zvon je přitom dost velký na to, aby mohl zadržovat tisíce barelů ropy. Model systému DIFIS prochází testy v Nizozemsku. „Toto video ukazuje, jak se rozkládá trychtýř nad vrakem. Tady dole je model vraku a trychtýř se ovládá z této lodi. Testovali jsme otevírání trychtýře v různých podmínkách, testovali jsme také různé poruchy na otevíracím mechanismu, ale pokaždé to proběhlo dobře a trychtýř se nakonec otevřel,“ popsal model Hans Cozijn z Mořského výzkumného institutu v Nizozemsku.

Stejně dobře dopadly i testy pevnosti potrubí ve vlnách. Teď ještě zbývá postavit a odzkoušet prototyp. Pokud všechno půjde hladce, budou mít vědci v rukou nástroj, který v případě dalších havárií ochrání ekosystém.

  • Trychtýř na unikající ropu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1871/187010.jpg
  • Trychtýř na unikající ropu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1871/187009.jpg