Spojené státy poslaly Rusku letadla s materiální pomocí

Moskva - Spojené státy poslaly Rusku, které postihly rozsáhlé požáry, pomoc ve výši 2,5 milionu dolarů. Dvě letadla s ohnivzdornými oděvy a nádržemi na vodu přistála na letišti Vnukovo. Dorazit mají ještě tři další letadla a celková americká pomoc dosáhne 4,5 milionu dolarů. Česko přispěje na odstranění následků požárů pěti miliony korun. Ruští hasiči dnes bojují stále s velkými problémy proti rozsáhlému požáru u jaderného střediska Sarov. Ruské úřady oznámily, že plocha zachvácená požáry se znovu zmenšila a že oheň, který si od července vyžádal 54 obětí, přímo neohrožuje žádnou citlivou lokalitu.

Na moskevském letišti Vnukovo dnes dopoledne přistála dvě americká letadla s pomocí a stroj pronajatý státem Kalifornie. Další americká vojenská letadla dorazí podle ruského ministerstva zahraničí v nadcházejících dnech. „Americké gesto hodnotíme pozitivně a ceníme si ho. Takové kroky odpovídají duchu konstruktivních a partnerských vztahů mezi našimi zeměmi,“ prohlásilo ruské ministerstvo. Podle jeho amerického ministerského protějšku dosáhne americká pomoc Rusku 4,5 milionu dolarů (asi 90 milionů korun).

Americký prezident Barack Obama v pátek slíbil svému ruskému protějšku Dmitriji Medvěděvovi vyslání pomoci pro boj proti požárům. USA však neposílají hasiče, protože o ně Moskva nepožádala. Prostředky posílají americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID), ministerstvo obrany a stát Kalifornie.

Rusku budou pomáhat i Češi

Rusku podává pomocnou ruku i Česko. České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že Praha přispěje Rusku na odstranění následků požárů částkou pět milionů korun. Kvůli povodním na severu Čech z minulého víkendu nebylo možné vyslat techniku či záchranáře, o které Rusové projevili zájem.

Rusko sužují velké požáry spolu s vedry už zhruba dva měsíce. Podle ministerstva pro mimořádné situace ještě plane 480 požárů na 56 tisících hektarech. To je o deset hektarů méně než v pátek a zhruba čtvrtina ze 190 tisíc hektarů, které plameny zachvátily v době největší krize. V pátek ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu slíbil likvidaci požárů do deseti dní. V některých částech Ruska, například ve Sverdlovské oblasti a v Mordvinské autonomní republice však přetrvává napjatá situace.

S živlem, který ničí přírodní rezervaci nedaleko jaderného střediska Sarov na 500 kilometrů východně od Moskvy, stále zápolí zhruba 2500 hasičů. Další dvě citlivé lokality, okolí ruské továrny na výrobu a skladování obohaceného jaderného paliva Majak u města Ozjorsk na jižním Uralu a okolí uralského jaderného střediska Sněžinsk, které je po Sarově největším ruským zařízením na výrobu jaderné munice, které byly rovněž požáry ohroženy, jsou již údajně pod kontrolou. „Na potenciálně nebezpečných místech již požáry nehrozí. Tato místa jsou spolehlivě chráněna,“ zdůraznil dnes Šojgu.

Situace se značně zlepšila v Moskevské oblasti, kde od pátku klesl počet požárů z 29 na 16. Situace je dnes rovněž lepší v Rjazaňské oblasti, kde ještě v pátek hasiči s ohněm bojovali velmi obtížně.