Japonský premiér se při výročí kapitulace omluvil za utrpení

Tokio - Nový japonský premiér Naoto Kan se omluvil v den 65. výročí kapitulace Japonska za utrpení způsobené ve druhé světové válce. Vynechal také tradiční návštěvu kontroverzní svatyně Jasukuni, ve které jsou pohřbeni váleční zločinci. Je to vůbec poprvé od konce druhé světové války, kdy se celý japonský vládní kabinet svatyni vyhnul. Návštěvu si naopak nenechali ujít představitelé Liberálnědemokratické strany (LDP).

Pravicová strana LDP vládla Japonsku prakticky nepřetržitě od konce druhé světové války, ale po loňských předčasných parlamentních volbách skončila v opozici, když drtivou většinu ve Sněmovně reprezentantů získala Kanova Demokratická strana Japonska (DPJ). Mezi těmi, kdo svatyni dnes navštívili, byl předseda LDP Sadakazu Tanigaki a bývalý japonský premiér Šintaró Abe. Do svatyně se vydalo také na 40 poslanců, ale žádný z Kanova kabinetu.

Jedná se o vůbec první případ od konce druhé světové války, kdy se celý japonský vládní kabinet vyhnul 15. srpna návštěvě šintoistické svatyně Jasukuni. „Způsobili jsme během války velké škody a utrpení mnoha národům, zvláště pak obyvatelům Asie,“ uvedl Kan shromáždění asi 6000 lidí, kteří se sešli na každoroční vzpomínkovou akci za oběti války v tokijském sále Budokan.

„Cítíme hlubokou lítost a nabízíme upřímnou soustrast těm, kdo trpěli, i jejich rodinám,“ dodal premiér. „Obnovujeme svůj slib, že už nikdy nepovedeme válku, a slibujeme, že uděláme co nejvíce, abychom dosáhli věčného světového míru a už nikdy nezopakovali chybu války.“

Kanovým slovům naslouchali i japonský císař Akihito, jehož otec Hirohito před pětašedesáti lety oznámil kapitulaci Japonska v rozhlasovém vysílání. Bylo to vůbec poprvé, co japonská veřejnost slyšela hlas císaře uctívaného coby živoucího boha.

Osvobození od japonské nadvlády slaví zase Jižní Korea. Prezident Mjong-bak zároveň představil vizi sjednoceného korejského poloostrova. Severní Koreu vyzval, ať začne spolupracovat na přípravě celní unie. Ještě nedávno byly přitom obě země na pokrají války poté, co Pchjongjang potopil jihokorejskou fregatu. Při útoku zahynulo 46 námořníků.

  • Japonský premiér Naoto Kan během výročí kapitulace autor: Junji Kurokawa, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1871/187067.jpg
  • Japonský císař Akihito s chotí Mičiko zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/522/52182.jpg
  • Jihokorejské oslavy výročí nezávislosti od japonské nadvlády autor: Lee Jae-won, Pool, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1871/187070.jpg