V Lurdech evakuováno 30 tisíc poutníků kvůli hrozbě pumovým útokem

Lurdy (Francie) - Francouzská policie kvůli hrozbě pumovým útokem evakuovala zhruba 30 tisíc poutníků z věhlasného poutního místa Lurdy. Zde se dnes koná slavnost Nanebevzetí Panny Marie. Policie Lurdy opět otevřela po hodině a půl. Policisté původně dostali varování, že ve slavné jeskyni explodují čtyři nálože. Pouť do svatyně v Lurdech patří k vrcholům francouzského církevního kalendáře.

„Na policejní komisařství dorazila pohrůžka pumovým útokem. Ve svatostánku měly v 15:00 hodin vybuchnout čtyři bomby. Evakuujeme svatyni a chceme zabránit návratu těch, kdo z ní odešli na oběd. Vše se odehrává v klidu,“ sdělil Pierre Adias z tiskového oddělení správy poutního místa. Evakuace však nebyla snadná, protože katolíci věří v léčivou sílu Lurd a mezi poutníky bylo mnoho tělesně postižených nebo nemocných.

Uvolněné prostory procházeli pyrotechnici se psy. Televize, která z místa vysílá živě, přerušila v době evakuace program.

Uzavřeny byly i brány k bazilice Neposkvrněného početí a k Růžencové bazilice, stejně jako k podzemní bazilice Pia X., stejně jako jeskyně Masabielle i prostor s léčivou vodou. Mnoho poutníků však vyčkávalo před nimi, někteří se dali do zpěvu.

Oslava Nanebevzetí Panny Marie připadá v katolické církvi na 15. srpen. Podle katolíků se v tento den v roce 1858 zjevila v lurdské jeskyni Bernadetě Soubirousové Panna Marie. Slavné mariánské poutní místo leží 40 km jihovýchodně od města Pau na úpatí Pyrenejí.

Jeskyně v jihofrancouzských Lurdech, kde se venkovské dívce Bernardettě zjevila Panna Marie.
Zdroj: ČT24