Češi evakuovaní po záplavách v Kašmíru odletěli domů

Dillí - Všichni Češi, kteří kvůli záplavám v severní Indii požádali o evakuaci mimo svůj plánovaný termín odjezdu, už odletěli. V Ladákhu zůstávají nyní čtyři desítky Čechů - část z nich si prodloužila pobyt, aby mohli pomáhat při likvidaci škod, ostatní tam pokračují ve svém turistickém programu. České velvyslanectví nemá kontakt již jen se dvěma českými občany.

Tento týden budou Indii podle plánu opouštět už jen lidé, kterým končí dovolená. S cestovními kancelářemi pak přiletí další skupiny turistů, upřesnil český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek.

Záplavy v Ladákhu způsobené přívalovými lijáky si vyžádaly podle poslední bilance 189 obětí, mezi nimiž je i pět západních cizinců. Dalších zhruba 400 lidí se pohřešuje. V době vypuknutí záplav bylo v zasažené himálajské oblasti kolem 3000 turistů. Navzdory přírodní katastrofě tam míří stále noví a situace kolem turistů začíná být podle úřadů celkově nepřehledná.

Ceny letenek, které se během povodní vyhouply na trojnásobek původní částky, už zase klesly.

Pákistánci protestovali proti pomalému rozdělení pomoci

Protesty Pákistánců proti pomalému rozdělení humanitární pomoci obětem katastrofálních záplav dnes ochromily dálnici na jihu země. Demonstranti blokující průjezd u těžce postižené oblasti Sukkur v provincii Sindh si stěžovali, že s nimi úřady jednají jako se zvířaty. Vládní činitelé jim prý předali potraviny, pouze když byli přítomni zástupci médií.

Záplavy v Pákistánu si vyžádaly přes 1600 lidských životů, postihly na 20 milionů obyvatel a zhruba pětinu území v pásu od severozápadního území až po jižní provincii Sindh. V jižním Pákistánu voda stále neustupuje, naopak zaplavuje další místa. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun po návštěvě Pákistánu řekl, že to jsou nejhorší povodně, jaké kdy viděl.

Světové společenství shromažďuje na pomoc Pákistánu stamiliony dolarů alespoň té nejnutnější počáteční podpory. Z ní se ale do země dostala podle OSN zatím jen čtvrtina. Distribuce na pákistánském území rovněž vázne, do mnoha postižených regionů se po zemi dostávají jen oslíci či jiná nákladní zvířata a i ta už jsou vyčerpaná. Pro vzdušnou přepravu je nedostatek vrtulníků, stejně jako člunů pro přepravu po vodě. Rozsah katastrofy vzbuzuje obavy z destabilizace země.

OSN varuje, že v zaplaveném Pákistánu hrozí šesti a půl milionu lidí onemocnění ze špinavé vody – polovina z nich jsou děti. Dětský fond OSN (UNICEF) se snaží všem dětem dodat sušenky se zvýšeným obsahem kalorií, aby předešel podvýživě, která je živnou půdou pro číhající nemoci.