Kusu liščí - roztomilá vačice devastuje australské farmy

Sydney - Kusu liščí je jedním z původních obyvatel Austrálie a Tasmánie. Jeho populace se bohužel vymkla kontrole a farmáři kvůli nočním nájezdům těchto vačnatců přicházejí o úrodu i o zisky. Situaci je nutno co nejdříve řešit, ale kvůli sporům farmářů a ochránců zvířat je dohoda v nedohlednu.

Kusu liščí, vačnatec žijící v Austrálii, Tasmánii a na Novém Zélandu, má hebkou srst, kulaté oči a roztomilé uši. Jenže bohužel také bezedný žaludek a ostré zuby. V Tasmánii se přemnožil a následky populační exploze jsou viditelné na každém kroku. Kůru ze stromů a keřů dokáže kusu oloupat tak, že postižená rostlina odumírá.

James Hallett chová skot a ovce, ovšem tlupy kusu liščích ho už málem připravily o všechnu píci na zimu. Ani ostatní farmáři na tom nejsou lépe. „Když sežerou všechny stromky a keře, pustí se do pastvin a sazenic. Všechno zlikvidují. A teď v posledních letech jich je navíc opravdu hodně,“ stěžuje Hallett.

Austrálie má problémy s přemnoženými vačicemi (zdroj: ČT24)

Farmáři zaměstnávají noční lovce, kteří mohou za noc zastřelit až sto jedinců. Vláda ale před několika lety zakázala obchodování s masem a kůžemi, stejně jako jejich export. „Teď žádný trh s kůžemi neexistuje, a je to škoda, protože zastřeleného kusu můžete tak maximálně zahrabat do země. Kdyby se ty kůže daly prodávat, tak by si ti chlapíci, co celé noci loví, mohli ještě něco přivydělat,“ myslí si Hallet.

Australská vláda zvažuje, že by obchod s produkty z kusu zase povolila a navíc navýšila i počet povolenek na odstřel. To se ale nelíbí ochráncům přírody. „Nejvíc teď máme obavy z toho, že stávající legislativa na ochranu zvířat je slabá a nefunguje. Myslím, že se zvýší počet zastřelených kusu o tisíce a další tisíce jich budou trpět, když je budou odchytávat, transportovat a zabíjet,“ obává se Peter McGlone z Tasmánského svazu ochránců přírody.

Také se bojí, že lovci kusu nebudou pomáhat farmářům, ale vydají se do divočiny, kde budou zabíjet zvířata po tisících. „I jen pár jedinců kusu stačí na to, aby hodně poškodili plantáže. Jenže střelci se přesunou tam, kde jich budou moci ulovit hodně najednou,“ dodává McGlone.

Ochránci zvířat nevěří, že pouhým zvyšováním povoleného odstřelu kusu se něco vyřeší. Jako možné východisko problému se nyní jeví pěstování eukalyptů, které kusu tolik nechutnají.

  • Stromy zničené vačicemi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187328.jpg
  • Kusu liščí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187327.jpg
  • Kusu liščí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187330.jpg