Kolem světa za 80 dnů - a za sedm tisíc

Ženeva – V Ženevě odstartoval závod elektromobilů. Cílem tří posádek je objet svět za 80 dní (po vzoru románu Julese Verna), a propagovat tak ekologický způsob dopravy. Tři mezinárodní posádky ujedou 30 tisíc kilometrů a navštíví 16 zemí světa. Závod Zero Race organizuje Louis Palmer, který předloni jako první objel celý svět v automobilu na solární pohon.

Týmy z Austrálie, Německa a Švýcarska jedou ve dvoumístných vozidlech, Němci vsadili na motocykl. Účastníci závodu by se zpět do Ženevy měli vrátit v lednu příštího roku. Na své cestě zastaví v 150 městech včetně Berlína, Kyjeva, Moskvy, Šanghaje, Los Angeles a koncem listopadu také v mexickém Cancúnu, kde se v tu dobu bude konat konference OSN o klimatických změnách.

Organizátor závodu Louis Palmer:

„Chceme všem ukázat, že existují řešení. Éra ropy se blíží ke konci, to přece všichni víme. Ale už existují řešení a dobře je známe. Chceme ukázat celému světu, že je možné se chovat jinak - a třeba objet svět za osmdesát dnů bez jakýchkoliv emisí.“

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Cílem závodu je podle organizátorů poukázat na ekologické způsoby dopravy i na jejich využitelnost v praktickém životě. Australan Jason Jones řekl, že jeho tým počítá s náklady jen málo přesahující 350 dolarů (6 750 korun) za dobíjení jejich „tříkolky“ elektřinou.

Týmy nebudou hodnoceny pouze za rychlost. Během závodu mohou získat body v různých kategoriích včetně spolehlivosti, výkonnosti nebo popularity. Jejich přesnou polohu mohou zájemci sledovat na webu.

  • Start závodu Zero Race autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1875/187426.jpg
  • Německá posádka závodu Zero Race autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187354.jpg