Sebevražedný útok v Bagdádu nepřežilo 57 lidí

Bagdád – V bagdádském armádním středisku dnes při sebevražedném útoku zahynulo 57 osob a dalších 123 utrpělo zranění. Jde tak o jeden z nejkrvavějších útoků v Iráku za poslední týdny. Mluvčí iráckých bezpečnostních sil v Bagdádu generál Kásim Musáví připsal vyslání atentátníka irácké odnoži teroristické organizace al-Káida. Náborové středisko přijímá kolem 250 nových rekrutů týdně k posílení irácké armády před nadcházejícím většinovým odchodem amerických vojáků ze země po sedmi letech.

Iráčtí vojáci okolí budovy uzavřeli, přelétávají nad ním americké helikoptéry. K místu výbuchu se seběhli Iráčané, aby pátrali po osudu svých příbuzných. Mezi oběťmi jsou nejméně tři vojáci, osm dalších bylo zraněno.

Útok se odehrál před budovou v centru Bagdádu, bývalého sídla ministerstva obrany za vlády Saddáma Husajna. Po invazi z roku 2003 se změnila v náborovou a vojenskou základnu. Atentátník se vmísil do davu rekrutů čekajících před budovou a čekal, až budou po menších skupinkách vpuštěni hlavní bránou. Kolem 07:30 místního času odpálil vestu s trhavinami na svém těle.

Násilnosti jsou dnes hlášeny i z dalších míst Iráku. V provinciích Bagdád a Dijála ozbrojenci zaútočili na osm soudců a dva z nich zabili. Podle zdroje z ministerstva spravedlnosti jsou tyto útoky dobře připravené a cílené na „celý soudní systém“ v Iráku.

Bezpečnostní situace v Iráku se výrazně zlepšila v posledních dvou letech. Jednotlivé útoky ale neustávají a napětí v zemi znovu zesílilo po březnových parlamentních volbách, které nepřinesly jasného vítěze. Irák dosud nemá vládu a dva nejúspěšnější volební bloky v pondělí přerušily jednání o vytvoření vládní koalice.

Exploze zabíjela také v Severní Osetii

Sebevražedný atentátník způsobil smrt také v další neklidem zmítané oblasti – ruské Severní Osetii. Terčem útoku se tentokrát stala policejní stanice, ve které zahynul člen sboru, další dva byli zraněni. Při jiném výbuchu v jihoruském Pjatigorsku bylo zraněno 30 lidí, stav nejméně dvou z nich je velmi vážný.

Severní Osetie je horskou oblastí ruského severního Kavkazu. Bezprostředně sousedí s Čečenskem a Ingušskem, sama se v minulosti stala místem ozbrojených akcí muslimských radikálů. Severoosetský Beslan byl v roce 2004 dějištěm krvavého útoku teroristů proti místní škole, při němž zahynulo přes 300 lidí.