Britové postavili slaměný dům, který odolá i hurikánu

Londýn - Britští inženýři hlásí, že se blíží revoluce na trhu s bydlením. Z přírodního materiálu totiž postavili dům, který sráží náklady na vytápění a zároveň odolá i běsnícímu hurikánu o rychlosti 190 kilometrů za hodinu. Tím materiálem je obyčejná sláma. Slaměný dům stojí na univerzitní zahradě v anglickém Bath. Jeho obyvatelé ušetří až 85 procent nákladů na vytápění. Na projektu se podílí osm stavebních společností.

„Stačí, abych trochu zafoukal, a váš slaměný domek hravě zbořím,“ hřímá zlý vlk v příběhu O třech prasátkách. Slavná pohádka z devatenáctého století by ale možná potřebovala trochu přepsat. Britští inženýři postavili dům ze slámy, o kterém tvrdí, že ustojí nejen vlčí dech, ale i hurikán.

Katherine Beadleová, výzkumnice projektu Balehaus:

„Dům je postaven doslova z balíků slámy. Jednotlivé části se vyrábějí v továrně. Každou desku tvoří sedm vrstev slámy, ta vrchní je navíc stlačená. Tento panel je pak zasazený do kamenného rámu z vápence. Materiály dýchají, a tak je celé stavení vzdušné.“

V Británii postavili dům ze slámy (zdroj: ČT24)


Dvoupatrový dům postavili vědci i studenti v univerzitním kampusu loni. Na projektu se podílí osm stavebních společností. Hledali nový, a přitom levný a odolný materiál na stavbu domů. Podle výpočtů sáhli po slámě - jak ukázala praxe, sáhli dobře. „V interiéru jsme nainstalovali šestašedesát bezdrátových čidel, která měří vlhkost a teplotu zdí. Další senzory pak měří vnější teplotu a počasí. Údaje zpracovává počítač a my vidíme, jak je sláma odolná,“ řekla Baedeová. „Pomocí hydrauliky jsme do fasády opřeli tíhu čtyř tun. Stěny se pohnuly jen o čtyři milimetry,“ dodala výzkumnice.

Dům je navíc velmi tepelně úsporný. Oproti běžnému bydlení by jeho nájemníci uspořili plných pětaosmdesát procent nákladů na vytápění. Do vzduchu by přitom uniklo o šedesát procent oxidu uhličitého méně. „Sláma i vápenec jsou materiály, které dobře izolují. Konstrukce je navíc navržena tak, aby teplo nemělo kudy unikat,“ konstatovala Beadleová. Pracovníci univerzity věří, že pokud takzvaný Balehaus zaujme, může způsobit pořádný průvan na britském realitním trhu. A možná nejen tam. Bydlet ve slaměném domě může leckomu připadat jako v pohádce. Cena ale zatím příliš pohádková není. Prototyp stál v přepočtu tři a půl milionu korun.