Zemřel exprezident Cossiga, který odmítl vyjednávat s Rudými brigádami

Řím - Ve věku 82 let dnes v Římě zemřel bývalý italský prezident Francesco Cossiga, který byl minulý týden hospitalizován z důvodu srdečních a dýchacích problémů. Když v roce 1985 do úřadu jako osmý prezident Itálie nastoupil, stal se nejmladší hlavou státu v historii země, nebylo mu ještě 57 let. Z funkce odešel v roce 1992 a od té doby byl doživotním senátorem, jak je tomu u všech bývalých italských prezidentů.

Během své politické dráhy zažil jako ministr vnitra únos bývalého italského premiéra a předsedy křesťanských demokratů Alda Mora v 70. letech. Cossiga tehdy jako ministr odmítl s únosci z ultralevicových Rudých brigád vyjednávat a veřejnost ho obvinila z neústupnosti a po nálezu Morova těla mu přičítala i vinu za smrt oblíbeného politika. V roce 1978 se proto ministerského křesla vzdal. V roce 1979 byl krátce premiérem a v roce 1985 byl zvolen na sedm let prezidentem.

Cossiga kritizoval místní politický systém, usiloval o ústavní změny a posílení postavení převážně ceremoniální role prezidenta.