Vyhoštění rumunského diplomata z Moskvy si Bukurešť nenechala líbit

Bukurešť –  Pondělní zatčení rumunského diplomata v Moskvě Gabriela Grecu a jeho následné vyhoštění ze země kvůli špionáži nezůstalo bez odpovědi. Rumunsko dnes vyhostilo ruského diplomata pracujícího na velvyslanectví v Bukurešti. Stalo se tak jen pár hodin poté, co rumunské ministerstvo zahraničí odsoudilo „vážné porušení“ vídeňské konvence o diplomatických vztazích, kterého se prý Rusko dopustilo.

„Dnes jsme zaslali ruské straně rozhodnutí rumunských úřadů prohlásit diplomata na ruském velvyslanectví za nežádoucí osobu,“ uvedlo v prohlášení rumunské ministerstvo zahraničí. Jméno diplomata nebylo oznámeno, bylo jen sděleno, že jde o diplomata na stejné úrovni, jako byl Grecu. Také ruský diplomat musí Rumunsko opustit do 48 hodin.

K zatčení rumunského diplomata v Rusku rumunské ministerstvo zahraničí uvedlo, že „odsuzuje vážné porušení vídeňské konvence o diplomatických vztazích z roku 1961, kterého se 16. srpna dopustily ruské úřady zatčením rumunského diplomata akreditovaného v Moskvě, jakož i naprosto neadekvátní zacházení, jemuž byl diplomat vystaven“. Bukurešť tvrdí, že podle vídeňské konvence nemůže být diplomat vystaven žádné formě zadržení nebo zatčení.

V Moskvě byl v pondělí zatčen první tajemník politického oddělení rumunského velvyslanectví Gabriel Grecu, a to údajně v okamžiku, kdy chtěl od ruského občana převzít tajné informace vojenského charakteru. Podle ruské kontrarozvědky byly u diplomata zabaveny předměty špionážního vybavení, které prý zcela jasně odhalují jeho nepřátelskou činnost proti Ruské federaci. Grecu byl vzápětí prohlášen za nežádoucí osobu a musí od pondělí do dvou dnů Rusko opustit.

Gabriel Grecu
Zdroj: ČT24