Teroristé se k penězům nedostanou, ujišťuje Pákistán

Karáčí (Pákistán) – Pákistánská vláda ujistila všechny donátory, že jejich peníze na pomoc povodněmi postiženým oblastem se skutečně dostanou k potřebným. Uvažuje také o zřízení postu mezinárodního auditora, který by tok prostředků sledoval. Vláda tak reagovala na obavy, že humanitární pomoc skončí v rukách teroristů. Především západním státům se příliš nechce pomáhat nestabilnímu státu, OSN proto dostala pro Pákistán méně než polovinu z potřebných 460 milionů dolarů. Povodeň už zabila více než dvě tisícovky Pákistánců, číslo ale může ještě výrazně vzrůst. Miliony lidí ohrožují nemoci přenášené špinavou vodou a hmyzem.

Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik dnes ujistil dárce, že peníze určené pro občany postižené přírodní katastrofou nepadnou do rukou extremistů. „Nedovolíme Talibanu využít krize ke zvýšení svého vlivu,“ řekl Málik. Evropská komise dnes navýšila svůj příspěvek na pomoc Pákistánu ze 40 na 70 milionů eur.

Pomoc se k potřebným ale stále nedostává snadno. Jen asi půl milionu Pákistánců zasažených povodněmi se podle OSN dostalo k pitné vodě a dodávkám jídla. Záplavy devastovaly silnice a strhávaly mosty, většině lidí vzala domov. Spousta oblastí je tak stále odkázána sama na sebe nebo na pomoc ze vzduchu. „Měli jsme krásný dům, televizi, lednici, prostě všechno. Děti byly velmi šťastné. Pak přišly povodně a všechno zničily. Teď nemáme nic,“ popsal situaci své rodiny Pákistánec Raz Khan.

Mluvčí OSN:

„Velikost poznamenaného pákistánského území se rovná rozloze Rakouska, Švýcarska a Belgie dohromady. To je děsivé.“

Nejohroženější skupinou jsou děti. Spolu s velkou – a špinavou – vodou totiž dorazila mračna hmyzu přenášející epidemie. Až tři a půl milionu dětí čelí riziku nakažením úplavicí, cholerou nebo tyfem. „Objevilo se tu i několik případů malárie,“ doplnil medik pákistánského letectva Navíd Mohamed.

Velká voda v Pákistánu navíc podle všeho ještě neřekla poslední slovo. Lijáky způsobující záplavy trápí navíc i sousední Indii. V severoindickém státě Uttarákhand se dnes v důsledku monzunových dešťů zřítila škola, v níž zemřelo nejméně 17 dětí. „Do tohoto okamžiku jsme vytáhli těla 17 dětí a pokračujeme v pátrání po dalších 11 žácích a dvou učitelích,“ sdělili záchranáři, kterým se podařilo osm studentů vyprostit živých.