Mexiko uvažuje o legalizaci drog

Mexiko - Mexiko zvažuje, jestli legalizovat marihuanu a povolit držení minimálního množství kokainu a dalších drog. V zemi totiž nepolevuje vlna únosů a vražd spojovaná s válkou narmomafie. Armáda a policie bojující s gangy sice zaznamenávají každý týden nějaký úspěch, mafie je ale příliš silná a pevně usazená ve všech společenských vrstvách.

Narkobaroni nechávají zabíjet a unášet policisty, vojáky i politiky, kteří se jim postaví do cesty. Naposledy zavraždili starostu Edelmira Cavazose, který chtěl ze Santiaga u amerických hranic vyhnat organizovaný zločin. Do debaty, jak proti kartelům bojovat a jakým způsobem omezit jejich zisky, teď rázně vstoupil bývalý mexický prezident. „Legalizace marihuany nám dovolí kontrolovat celý řetězec od pěstování až po finální prodej. Navíc to neznamená, že se zvýší konzumace drog. Vezmeme kartelům jejich příjmy a ještě získáme peníze na prevenci a výchovu mládeže,“ navrhuje bývalý mexický prezident Vicente Fox.

Jednoduchý plán má ale mnoho rizik. Je jisté, že mafie se nevzdá a zaútočí na farmáře, kteří budou pro vládu marihuanu pěstovat. V nebezpečí jsou i politici z protinarkotické fronty. Přesto legalizace získává čím dál větší podporu. „Na jedné straně se k drogám dostanou široké masy, ale na druhé straně – když to zkusíme a uspějeme, zasadíme zločinu obrovskou ránu,“ říká prezident Felipe Calderon.

Současný prezident počítá s tím, že by povolil držení pěti gramů marihuany. Jeho plán má ale hodně kritiků. Ti upozorňují na to, že kartely pašují kokain, metamfetamin i zbraně a peníze mají i z únosů a vydírání. Legalizace se nelíbí ani Spojeným státům, které Mexiku s bojem proti drogám výrazně pomáhají. Pokud by ale jižní soused na domácí půdě mafie oslabil, je jasné, že by se drogoví bossové pokusili získat nové trhy právě v USA.