Stomatologie na vzestupu. Budou nás ještě „mučit“ vrtačky?

Praha - Zvuk zubní vrtačky bude pravděpodobně už za pár let minulostí. Vědci totiž vymysleli speciální gel, který zacelí díru po kazu v zubu bez bolesti a nepříjemného zvuku. V budoucnosti bychom se tak mohli přestat bát chození k zubařům. Napomůže k tomu i postupné vylepšování stomatologických pomůcek. Jak se ale vyvíjely a kdy vlastně začaly více pomáhat než škodit?

Dějiny stomatologie sahají až do starověké Mezopotámie. Tam věřili v to, že zubní kaz způsobuje červ a je tedy nutné ho vyhnat. Díry v zubech se utěsňovaly vložkami nebo se zuby vypalovaly žhavým drátem. V antickém Řecku stomatologie zažívala obrovský boom. Lékaři používali anestezii a nebáli se i složitějších operací. Velký důraz kladli na zubní hygienu a jako první vynalezli kartáčky a čistící ústní vodu. Ve středověku měli možnost zajít si k zubnímu lékaři jen movití občané. Na začátku 18. století přišly na trh první zubní protézy ze slonoviny a kovu.

„První zmínky o dochovaných zubních vrtačkách jsou z Jižní Asie, Evropy, případně předkolumbovské Ameriky,“ říká stomatolog Robert Houba. „Ještě než zubní lékaři použili vrtačku, využívali různých dlátek, pilníčků a dalších ručních přístrojů. Současně se zubními vrtačkami se tyto ruční používají i dnes a říká se jim exkavátory,“ doplňuje stomatolog Jiří Pekárek.

První zubní vrtačku vzal do ruky poprvé otec moderního lékařství Francouz Pierre Fauchard v roce 1728. Rotačního pohybu dosáhla struna kolem válce. „Později byly vynalezeny šlapací zubní vrtačky. Pohyb se přenášel z podnoží na vrtáček. Nechtěl bych být v roli pacienta dřívějších zubních lékařů,“ říká s úsměvem Pekárek. „V roce 1871 americký zubní lékař James Morrison zkonstruoval všeobecně používanou vrtačku na nožní pohon. Ta se velmi rychle rozšířila a používala se do období kolem druhé světové války. Dosahovala otáček kolem 2 000 za minutu a později se používala v kombinaci s elektrickým pohonem,“ vysvětluje Houba.

Téměř o sto let později představil Georgie Green pneumatickou vrtačku poháněnou šlapacími měchy, v roce 1874 přidal k vrtačce elektromotor. Tím vznikla první elektrická zubní vrtačka. Jejími nevýhodami byla kromě váhy také cena. „Ještě v 70. letech 19. století se začaly používat vrtačky na elektrický pohon, které dosahovaly kolem 3 až 4 000 otáček na minutu. Původně byly pověšeny na zdi, nebo stály na zemi a postupně se začaly zabudovávat do zubní soupravy,“ tvrdí Houba.

„Vývoj pak jel nezadržitelně kupředu. Dnes máme moderní mikromotory a moderní turbínové vrtačky, které dosahují poměrně velkých otáček. Využívají se už i laserové vrtačky a mluví se i o plazmových,“ líčí Pekárek. Velkým objevem byly vrtačky poháněné vzduchovou turbínou s vysokými otáčkami, které dosahovaly rychlosti až 300 000 otáček za minutu. V porovnání s vrtačkou George Greena to bylo až 400krát více.

Lékaři se jednohlasně shodují na tom, že zubní vrtačka byla největší revolucí v zubním lékařství. Jaká ale bude její budoucnost? „Pokud bude vše pokračovat tak, jak má, nemusely by v budoucnosti ani žádné zubní vrtačky existovat. Já v to ale úplně nevěřím. Už dnes máme spoustu lidí, kterým zuby úplně chybí a zubní vrtačky se nepoužívají pouze k odstraňování zubního kazu, ale také k preparacím. Zubní vrtačky zcela nepochybně přežijí i další století,“ myslí si Pekárek.

„Ve chvíli, kdy se vytvoří kaz, bude vrtačka díky své univerzálnosti dlouhou dobu dominovat. Ostatní moderní metody jsou ve svém použití zatím výrazně omezené,“ tvrdí Houba. V současné době existují i další, možná trochu příjemnější metody preparace zubu, například ultrazvukem, laserem, vzduchovou obrazí nebo nanesením speciálního gelu, který ohraničí poškozenou zubovinu. Ta se pak odstraní ručně speciálními nástroji. Všechny tyto metody jsou sice šetrnější, ale mají omezené využití.

  • Jeden z prvních typů vrtačky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188063.jpg
  • Prohlídka u zubaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/514/51347.jpg
  • Šlapací vrtačka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188065.jpg
  • Různé typy vrtaček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188066.jpg
  • Vyšetření u zubaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1791.jpg