Severokorejský pilot prý nezahynul na útěku, měl jen poruchu

Peking – Mechanická závada byla příčinou nehody severokorejské vojenské stíhačky, která se ve středu zřítila na severovýchodě Číny. Podle agentury Nová Čína se letoun vychýlil ze svého směru kvůli mechanické závadě a zabloudil nad čínské území. Vyšetřování zjistilo, že pád letadla také způsobila mechanická závada. Pilot v troskách letounu zahynul, jiné informace o něm ale zveřejněny nebyly.

Nehoda stíhačky vyvolala spekulace médií, že pilot chtěl prchnout do Ruska. Stroj se zřítil do jabloňového sadu ve vesnici La-ku v provincii Liao-ning, asi 150 kilometrů od severokorejské hranice. Čína s KLDR ohledně nehody „dosáhly konsensu“, avšak agentura jiné podrobnosti neuvedla, Pchjongjang prý pouze „vyjádřil politování“. Sdělovací prostředky komunistické Koreje o incidentu neinformovaly vůbec.

Stav trosek napovídá, že pilot se pokoušel o kontrolované nouzové přistání. S verzí o možném pokusu pilota doletět do Ruska přišla jihokorejská agentura Jonhap, která se odvolávala na nejmenované zdroje z rozvědky. Uvedla také, že jihokorejský vojenský radar zaznamenal stíhačku při jejím startu z armádní základny v severovýchodním pohraničním městě Sinidžu.

Vrak severokorejské stíhačky
Zdroj: ČT24