Řecko bojuje s požáry, v zemi navíc výpadek v letecké dopravě

Atény – Řecko se potýká s lesními požáry, které navíc zhoršuje silný vítr. Kromě pevninského Řecka zasáhly požáry i Krétu a ostrov Euboia. Na Zakynthosu zaznamenali dnes také zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy. Zatím se neví, zda se obešlo bez obětí a jaké způsobilo materiální škody. V zemi dnes navíc nemohla kvůli technickým potížím vzlétnout žádná letadla. Nyní už je provoz opět obnoven, lety se ale kvůli tomu opozdily. To postihlo i některé klienty českých cestovních kanceláří.

Kvůli technickému problému letecké kontroly byly dnes na dvě a půl hodiny zastaveny veškeré odlety z řeckých letišť. „Je to chaotická situace. Přestal fungovat celý komunikační systém,“ informoval o přerušení startů letadel v řeckém rozhlase generální tajemník odboru letových dispečerů Giannis Kormulakis. Problém podle něj spočívá v tom, že poslední modernizace technického vybavení tohoto systému se uskutečnila před 17 lety. Letadla kvůli problému nemohla vzlétat, přistávat ale ano. 

Některé chartrové lety z Řecka do Prahy i opačným směrem měly zpoždění v průměru o dvě až dvě a půl hodiny. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura k tomu dodal, že podle jeho informací jsou tato zpoždění u charterových letů způsobena stávkou řeckých radiokomunikačních pracovníků.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Požáry se šíří překvapivě rychle

Řecko navíc sužují lesní požáry, které jsou hlášené na Krétě i na ostrově Euboia. Požár na druhém největším řeckém ostrově vypukl u přístavu Karystos. Vichr ho rozšířil rychlostí, která místním vyrazila dech. Ani stovka hasičů s 34 vozy ale před výhní neuchránila nejméně čtyři domy, které do základů vyhořely.

Oheň pronikl až do zahrad dovolenkových domů. „Bylo to něco nepředstavitelného. Měli jsme štěstí, že jsme nemuseli oplakávat žádnou oběť,“ uvedl starosta Karystosu.

Požáry zuří i na Krétě a na několika místech pevninského Řecka. Ožívají vzpomínky na tragický rok 2007. Tehdy plameny sežehly velkou část Peloponéského poloostrova a zabily nejméně 67 lidí.