Dav ubil v Pákistánu dva nevinné chlapce

Islámábád - Na jihu Pákistánu kulminuje povodňová vlna. Za posledních 24 hodin kvůli tomu muselo ze svých domovů prchnout na 200 tisíc lidí. Úřady doufají, že voda během několika dní opadne. V oblasti zasažené povodní navíc roste napětí a začíná se objevovat násilí. V Pandžábu ubil rozběsněný dav Pákistánců holemi dva nevinné chlapce, které považovali za zloděje.

Incident se odehrál už 15. srpna, nyní se ale objevilo video, které morbidní scénu zachycuje. Dva bratři ve věku 15 a 17 let si šli zahrát kriket. V sousedství hřiště se ale chvíli předtím odehrála ozbrojená loupež. Tamější obyvatelé si mysleli, že mladíci jsou lupiči. Dav se proto vrhl na chlapce a začal je lynčovat. Bratři útok nepřežili. Zdejší úřady už zadržely deset podezřelých včetně čtyř policistů. 

V zemi sužované nejhoršími záplavami za posledních 80 let navíc stále sílí kritika vlády. Rozčarování z postupu kabinetu den ode dne roste. „Situace v Pákistánu je opravdu velice špatná. Záplavy odhalily slabosti a selhání zdejší vlády a to může dát příležitost radikálům či teroristům, aby se chopili iniciativy,“ obává se Kurejš Chattak, analytik Institutu pro občanské vzdělávání Pákistánu. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Povstalci v době povodní u obyvatel zabodovali. Zakázané organizace, které figurují na seznamech teroristických skupin a jejich sponzorů, byly mezi prvními, kdo vyslal své lidi s pomocí k obětem povodní. „Vládě to do budoucna určitě způsobí mnoho problémů, protože popularita těchto skupin rychle roste. Lidé v postižených oblastech potřebují skutečnou pomoc, a zatímco vláda jen řeční, radikálové rozdávají jídlo a balenou vodu a získávají si tím sympatie,“ říká Altaf Ullah Chán z péšávarské univerzity. 

Situace by se navíc mohla vymknout kontrole i v oblastech, kam vliv Tálibánu a jeho spojenců tradičně nesahá. Například v provincii Sindh, kde záplavy teprve vrcholí a kde pokračující exodus povodňových uprchlíků ohrožuje už tak labilní rovnováhu sil.

Tábor pro oběti povodní
Zdroj: ČT24