Sarkozy vymění premiéra

Brusel - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se chystá odvolat premiéra Françoise Fillona. Nahradit by ho měla současná ministryně spravedlnosti Michèle Alliotová-Marieová. Důvodem je podle listu La Tribune nutnost šetřit ve státním rozpočtu, nová premiérka by měla připravit plán škrtů a dát politice nový směr. Alliotová-Marieová přitom není na politické scéně žádným nováčkem. Od roku 2002 do roku 2007 zastávala post ministryně obrany a od roku 2007 do roku 2009 ministryně vnitra.

Dohady o nadcházející výměně v čele vlády podle francouzského deníku přiživila schůzka mezi Sarkozym a Fillonem, která se odehrála minulý týden v pátek v Brégançonu. Té se účastnili i ministryně financí Christine Lagardeová a ministr pro rozpočet François Baroin, přičemž hlavním tématem jednání byly údajně rozpočtové škrty. To je zřejmě také jeden z důvodů, proč francouzský prezident odvolání Fillona chystá.

Současná ministryně spravedlnosti je prvním politikem od dob Michela Debrého (mimo jiné premiér v letech 1959 až 1962), který se stal ministrem třikrát po sobě, navíc zčásti pod různými prezidenty a premiéry.

Rozhovor s Janem Pokorným (zdroj: ČT24)

Ve francouzském prezidentském systému je předseda vlády tradičně ve stínu hlavy státu. Zatímco prezident určuje hlavně zahraniční a bezpečnostní politiku, premiér má na starost spíše ekonomiku země.