Češi zkoumají mumie pomocí počítačové tomografie

Praha - Unikátní projekt výzkumu staroegyptských mumií z českých sbírek již dva roky využívá moderních CT (počítačové tomografie) technologií. Vědci s jejich pomocí pracují s mumifikovanými těly ze sbírek Národního muzea, Náprstkova muzea a Městského muzea v Moravské Třebové. Kromě egyptologů a antropologů na výzkumu spolupracují i lékaři z pražského Diagnostického centra Mediscan. Metoda CT umožňuje získat přesnější informace bez poškození cenných archeologických nálezů.

V pilotní části projektu odborníci prozkoumali 10 dospělých lidských mumifikovaných těl. V ČR se celkově nachází 20 těl z Egypta. Letos se v počítačovém tomografu vystřídaly desítky mumifikovaných zvířat a jednotlivé části lidských těl. Nové zobrazovací metody umožňují číst informace z částí zachovalé tkáně a kostí. Umožní tak přesnější rekonstrukci a korekci v určení stáří nebo například pohlaví u zkoumaných jedinců. Egyptologové si doplní informace o postupech mumifikace. Antropologové a lékaři pak o výskytu nemocí nebo o léčebných postupech ve starověku.

Pavel Onderka, egyptolog:

„V minulosti byl prováděn výzkum v 70. letech minulého století profesorem Evženem Strouhalem. Ten například jeden předmět určil jako mumifikované vejce, takže tento výzkum by měl buď potvrdit, nebo vyloučit teorie, které byly učiněny právě v oněch 70. letech, tedy před více než 35 lety.“

Milénium (zdroj: ČT24)

Kromě souboru zvířecích mumií odborníci naskenovali i dvě mumifikovaná dětská těla z řecko-římské doby. Neobvyklý nález pak lékaře zaujal u zkoumaných mumifikovaných lidských hlav. „Nás překvapil obsah jedné lebky, protože jsme byli zvyklí, že lebky jsou vyplněny pryskyřicí. V jedné z těch lebek je jakási hmota, která tvoří hladinu, a nejsme schopni zatím určit, jaká,“ uvedla Lubica Oktábcová z Diagnostického centra Mediscan.

Výsledky své práce představí vědci v plánovaných publikacích nebo na přednáškách v Náprstkově muzeu v Praze. Ukázky mumií si pak mohou zájemci prohlédnout na stálé expozici asijských a starověkých kultur Středomoří, kterou připravuje od 12. prosince tohoto roku Národní muzeum ve spolupráci s Národní galerií v Praze.

  • Výzkum egyptských mumií autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1892/189137.jpg
  • Výzkum egyptských mumií pomocí CT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1892/189140.jpg
  • Egyptská mumie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1892/189134.jpg