Afghánský policista zastřelil tři Španěly

Madrid - Afghánský policista zabil při výcviku tři Španěly - dva policejní instruktory a tlumočníka. Během školení začal najednou z ničeho nic střílet. Španělští policisté palbu opětovali a útočníka zabili. K incidentu došlo na španělské základně v provincii Badghís. Španělsko má v Afghánistánu asi 1 270 vojáků.

„K incidentu došlo během policejního výcviku, o život přišli dva španělští policisté a překladatel španělské národnosti,“ informoval mluvčí španělského ministerstva zahraničí Alfredo Perez Rubalcaba. „Bezpečnostní jednotky na útok odpověděly střelbou, útočníka zabily,“ dodal. Proč afghánský policista střílel, není zatím jasné. 

K útoku došlo na španělské základně v Afghánistánu v severozápadní provincii Badghís během nácviku se zbraněmi. Jednotky NATO v Afghánistánu se starají o výcvik zdejších bezpečnostních složek, aby se zahraniční jednotky mohly definitivně ze země stáhnout. Afghánský prezident Hamíd Karzáí oznámil, že kompletně by mohla zdejší armáda a policie převzít kontrolu nad zemí v roce 2014. 

Španělsko má v Afghánistánu přes 1 500 vojáků, většina jich působí právě na základně v provincii Badghís nebo v Kábulu. Dosud zemřelo v Afghánistánu 28 španělských vojáků.