Krásná balerína zmařila za války spojenecký útok v Norsku

Londýn - Někdejší balerína a nacistická špiónka Marina Leeová stojí za neúspěchem operace anglicko-francouzských jednotek v Norsku během druhé světové války. V dubnu 1940 spojenci vedli neúspěšnou operaci, jejímž cílem bylo osvobození Norska od nacistického Německa. Marina Leeová totiž ukradla plány protiofenzivy a předala je Německu. Tvrdí to alespoň nově odtajněné dokumenty britské špionážní služby MI5.

Německá armáda vtrhla do Norska 9. dubna 1940. Francie s Británií plánovala skandinávské zemi pomoci od nacistické nadvlády, spojenci plánovali protiofenzivu. Její detaily ale z generálního štábu ukradla Marina Leeová. Plány vojenské operace předala Němcům. Díky tomu utrpěly britsko-francouzské jednotky v Norsku drtivou porážku.   

To, že plány spojenců vyzradila Němcům Leeová, se zjistilo v roce 1942. Německý agent Von Finckenstein to řekl jinému nacistickému špiónovi Gerthu Van Wijkovi. 

Marina Leeová

…byla vdaná, narodila se v Rusku jako Marina Alexejevna. Byla baletkou, vedla taneční školu v Oslu.

Von Finckenstein se mu svěřil, že německé tajné služby měly svou agentku, jež se pohybovala v okolí anglického generála Clauda Auchinlecka. Ten se chystal na námořní ofenzivu v Norsku. Leeová získala detaily operace, předala je německému veliteli norského přístavu Narvik generálovi Eduardu Dietlovi, který hbitě zareagoval a na útok se připravil. 

Špión Gerth Van Wijk celou historii prozradil při výslechu britské špionážní službě MI5. Ta po nacistické špiónce dokonce léta pátrala, Leeová ale nebyla nikdy dopadena.