Inženýři odčerpávají obří jezero pod Mont Blancem

Chamonix-Mont-Blanc - Pod ledovcem na Mont Blancu se ukrývá asi 26 olympijských bazénů. Odborníci jezero objevili při běžné kontrole v červenci. Kdyby se nádrž protrhla, voda by za 15 minut zatopila celé údolí Saint-Gervais. Úřady proto v okolí nainstalovaly varovný systém a lidi připravují na případnou evakuaci.

„Všude kolem jsou starší lidé. Když uslyším sirénu, upozorním svoje sousedy. Jsme ve střehu, ale zase tolik se nebojíme. Víme, že práce na čerpání vody už začala,“ říká obyvatel údolí François Siblère.

Inženýři začali do ledovce vyvrtávat díru, kterou chtějí vodu odčerpat. Musejí se dostat až 50 metrů hluboko a vypustit nejméně třetinu vody. Veškerá technika se do výšky víc než tří tisíc metrů musí dostat vrtulníkem. V oblasti se navíc může snadno strhnout lavina. Operace je tak velmi náročná. 

Jezero pod Mont Blancem (zdroj: ČT24)

„Čas hraje proti nám. Voda do jezera pořád přitéká, a proto každý kubický metr, který odčerpáme, bude úlevou,“ líčí starosta Saint-Gervais Jean-Marc Peillex.

Technici musí práce dokončit do října, pak už pro odčerpávání nemusí být vhodné podmínky. Nádrž vznikla zřejmě díky teplému počasí, při kterém roztálo velké množství sněhu a ledu. Následné prudké ochlazení pak způsobilo zamrznutí odtokových cest a voda se v jezeře nahromadila.