Výplata dávek platebními kartami se slovenským Romům nelíbí

Košice - Slovenská vláda chystá nový způsob výplaty sociálních dávek. Místo peněz by měli lidé dostávat elektronické karty, z nichž mohou čerpat čtyři eura denně na potraviny, léky a jiné potřebné věci. Úřady tak chtějí zabránit zneužívání státní pomoci, omezit lichvářství a naučit lidi zejména v romských osadách lépe hospodařit. Projekt by se měl spustit experimentálně v několika městech. Romům se ale tento záměr nelíbí a chystají protesty, protože jde podle nich o diskriminaci.

Romové se obávají, že po zavedení nového opatření v budoucnu bude následovat zřizování rezervací. Vláda se však brání. Tvrdí, že elektronické karty jsou pouze první krok a že budou následovat projekty na zaměstnávání a vzdělávání. Karty nemají podle ministerstva práce diskriminovat, ale naopak pomáhat.

Nová slovenská vláda věnuje řešení problémů Romů a jiných sociálně slabých skupin lidí ve svém programu značnou pozornost. Zda se jí však tyto záměry podaří i naplnit, ukáže až čas. Předešlým vládám, ať už levicovým, či pravicovým, se to totiž zatím nepodařilo. Na Slovensku je asi 600 romských osad a ghet, v nichž žije přes 300 tisíc lidí - většinou v katastrofálních podmínkách. Někteří Romové proto raději volí emigraci; v posledních letech odešlo ze Slovenska téměř 10 tisíc Romů.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)
  • Romská osada na Slovensku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1903/190245.jpg
  • Slovenští Romové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1903/190246.jpg