Ruští skinheadi zaútočili na rockový koncert, čtrnáctiletá dívka údajně zemřela

Moskva - Více než stovka skinheadů zaútočila v neděli večer na zhruba 3000 účastníků rockového festivalu ve středním Rusku. Podle zpráv ruských médií odvolávajících se na očité svědky, byly desítky lidí zraněny, státní televize informovala i o jedné mrtvé. Podle serveru RIA-Novosti se obětí údajně stala čtrnáctiletá dívka, která podlehla četným řezným ranám. Informace ale dosud nebyla oficiálně potvrzena.

Útok se odehrál ve městě Miass v Čeljabinské oblasti, asi 1400 kilometrů východně od Moskvy. Během koncertu v rámci rockového festivalu Tornádo vpadla mezi diváky skupina 100 skinhedů, kteří začali bít holemi diváky i členy pořádkových sil.

„Policie i příslušníci ochranky buď nic nedělali, nebo utekli. Někteří útočníci policistům sebrali obušky a začali jimi návštěvníky mlátit,“ sdělil jeden z očitých svědků incidentu. Podle dalších zpráv policisté stáli opodál a útok pouze pozorovali. Moskevské rádio Ekho uvedlo, že přibližně patnáct násilníků bylo zadrženo, většina z nich ale utekla.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Motiv útoku není zatím znám. V okamžiku vpádu skinhedů byla na pódiu skupina Tarakany, která okamžitě své vystoupení přerušila. Mnozí ale již spekulují, že za bitkou může být politický boj. Nejmenovaný policejní zdroj prý totiž uvedl, že hlavním organizátorem rockového festivalu je Valikhan Turgumbajev, jež bude v říjnu kandidovat v parlamentních volbách. Útok se navíc podle svědků zdál jako velmi organizovaný.

Neonacisté jsou v Rusku stále aktivní

Podle údajů ruských organizací na ochranu lidských práv působí v Rusku několik desítek tisíc aktivistů radikálních nacionalistických a neonacistických organizací. Terčem jejich útoků se stávají hlavně cizinci, především přistěhovalci z Kavkazu a středoasijských bývalých sovětských republik, jakož i příslušníci menšinových subkultur a lidé s odlišnou sexuální orientací.

Podle květnové zprávy nevládní organizace Sova, která monitoruje xenofobní projevy v Rusku, byly rasistické útoky spáchané hlavně neonacisty zaznamenány ve 24 oblastech Ruska. Od začátku roku do května při nich zemřelo nejméně 15 lidí.