Útočník z Bratislavy střílel z legálních zbraní

Bratislava - Do bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves přicházeli až do noci lidé a na památku obětí včerejší střelby zapalovali na ulici svíčky. Útočník, který zabil sedm lidí a sám se pak zastřelil, měl samopal i další zbraně legálně. Osmačtyřicetiletý Slovák postřílel své romské sousedy a zabil i ženu, která vyšla v okamžiku střelby na balkon. Na ulici pak zranil dalších 15 lidí včetně jednoho občana Česka. O motivech útočníka se zatím spekuluje, podle příbuzných obětí je za jeho chováním rasová nenávist.

Proč muž vraždil, se zatím neví. Objevují se různé teorie, že šlo například o sousedské neshody, finanční spory, nebo že byl útok rasově motivovaný. Žádnou z verzí ale dosud slovenská policie nepotvrdila.

Sousedé útočníka popisují jako agresivního podivína a samotáře, který nesnášel Romy. Podle příbuzných obětí je proto motiv vražd jasně rasový. „Neměl rád černé. Pořád proti nám něco měl,“ říká příbuzná obětí.

Osmačtyřicetiletý muž, podle serveru Sme bývalý voják, postřílel romskou rodinu přímo v jejím bytě, další dva lidi pak na ulici. Celkem 10 lidí zůstává v nemocnici se zraněními. 

Mezi zraněnými je i tříleté dítě. Jeden policista zůstává v nemocnici s těžkým zraněním hlavy. Ve vážném stavu je i Čech, který včera podstoupil se střelným zraněním pánve operaci. Postřelený Čech je v umělém spánku. Podle zpravodajky ČT v Bratislavě Olgy Bakové pochází asi 33letý muž z Ostravska. 

Samopal vzor 58

Používá puškový náboj středního výkonu 7,62x39 mm vz. 43, zásobník je na třicet nábojů. Vyráběla ho Česká zbrojovka Uherský Brod. Ve své výzbroji ho má česká i slovenská armáda. Naproti tomu policie zbraň ze svého arzenálu stahuje, protože průbojnost střel z ní je velmi nebezpečná. Prostřelí totiž i policejní „neprůstřelnou“ vestu, dokáže zabíjet i za lehčími překážkami nebo ve velké vzdálenosti.

Cílem palby se stala romská rodina Putíkových, která podle deníku Sme neměla v okolí dobrou pověst. Útočník měl být jejich soused. Rodinu tvořila důchodkyně, její syn, dcery a jejich druhové. Podle televize Markíza musela nedávno konflikt kolem této rodiny řešit zásahová policejní jednotka. Muž si útok zřejmě naplánoval a při vraždění postupoval systematicky. Pachatel se zastřelil, když ho obklíčili policisté. Byl u něj nalezen samopal vzoru 58 a další dvě krátké kulové zbraně. Všechny je měl legálně.

Podle deníku Nový čas se pachatel jmenoval Ľubomír H. a v roce 1992 prý už čelil obvinění za násilný trestný čin. V Devínské Nové Vsi tehdy údajně vnikl do bytu jistého muže a hrozil, že mu ublíží, pokud nebude splácet půjčku, jejímž je ručitelem, uvedl deník.

Slovenská policie kvůli zákroku pod palbou kritiky 

Policejní hlídka dorazila pár minut po ohlášení útoku. Přesto ještě několik desítek minut kolem sebe muž střílel. Právě proto je policie terčem kritiky. Média i lidé si stěžují především na komunikaci policie, informovala prý málo a pozdě. Ta se brání, že prioritní byla akce samotná.