Řeky stihla další rána: Nejdřív krize, teď si ani nezapálí

Atény - V Řecku začíná platit zákaz kouření ve všech uzavřených prostorách. Kuřáci si nezapálí v zaměstnání, restauracích, kavárnách ani barech. Výjimku mají na osm měsíců kasina a noční kluby o ploše větší než 300 metrů čtverečních. V zemi, kde kouří téměř polovina dospělých, zmizí také veškerá tabáková reklama. Jde již o třetí protikuřácký zákon od roku 2002. Dosavadní mírnější formu omezení řečtí kuřáci porušovali. Podnikatelé v oblasti gastronomie si však stěžují, že rozhodnutí přichází v nejméně vhodnou dobu, kdy čelí velké ekonomické krizi a jen s obtížemi bojují o zákazníky.

„Jde o zdraví veřejnosti, není to hon na čarodějnice,“ prohlásila řecká ministryně zdravotnictví Mariliza Xenogiannakopulosová, která prý hodlá zákon v praxi prosazovat železnou rukou. Restaurace a kavárny budou obcházet kontrolní hygienické týmy, které budou zjišťovat, zda se v jejich místnostech dlouhodobě kouří, či nikoli. Mobilizována bude dokonce i pobřežní hlídka, která bude dohlížet na dodržování zákona v přístavních krčmách a na trajektech.

Kuřáci, kteří nebudou zákon respektovat, riskují pokutu 50 až 500 eur (1 250 až 12 500 korun). Provozovatelům podniků hrozí sankce mezi 500 až 10 000 eury (až 250 000 korun). Bude-li se prohřešek opakovat, může být jejich zařízení dokonce uzavřeno. Před zavedením sankcí bude platit měsíční lhůta.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Mnoho majitelů restaurací již pohrozilo, že se novému zákonu nepodřídí. Kritizovali toto opatření, které je podle nich může zruinovat v době ekonomické krize, která již snížila návštěvnost jejich zařízení.

Řecko je druhým největším výrobcem tabákových výrobků v Evropě a z jeho jedenáctimilionového obyvatelstva tvoří kuřáci více než 40 procent, zatímco v zemích EU průměr činí 25 procent. Řekové podle statistických údajů vykouří osm cigaret za den a již od 14 let pravidelně kouří osm procent tamějších mladých lidí. Lékaři odhadují, že ročně na následky kouření v Řecku zemře 20 tisíc lidí, včetně 600 pasivních kuřáků.

Poslední novelizace protikuřáckého zákona v Řecku, který byl poprvé přijat v roce 2002, platí od 1. července 2009 a měla hodně výjimek, takže ho kuřáci i při naprosté absenci kontrol nerespektovali. Současný zpřísněný protikuřácký zákon odpovídá trendu, kterým se řídí i další západoevropské země se silnou kuřáckou menšinou, jako jsou především Francie a Itálie. Úplný zákaz kouření v uzavřených prostorách platí v Evropě ve Velké Británii, Francii, Irsku, na Islandu, na Kypru, v Litvě, Lotyšsku, Makedonii, Nizozemsku, Norsku, v Turecku a ve Vatikánu.