Wilders by měl být o hlavu kratší, vyzývá australský muslimský duchovní

Haag – Nizozemský protiislámský politik Geert Wilders si chce stěžovat na postup úřadů za to, že ho nevarovaly před výhrůžkami smrtí, které mu adresoval radikální muslimský klerik Feiz Muhammad z Austrálie. Ten prohlásil, že Wilders by měl za svou kritiku islámu přijít o hlavu. Informoval o tom nizozemský deník De Telegraaf, který prý nahrávkou disponuje stejně jako nizozemská rozvědka. Wilders je pod úřední ochranou od chvíle, kdy ve svém filmu přirovnal korán k Hitlerovu Mein Kampfu. Za své výroky se zároveň zodpovídá před soudem.

Feiz Muhammad je v islámském světě dobře známý pro své radikální postoje. Narodil se v Sydney a nyní podle svých webových stránek pobývá v Malajsii. Tvrdí, že Wilders je ďábel a všechny, kteří hovoří o islámu jako on, je třeba zabít setnutím hlavy. Duchovní v minulosti například vyzýval k radikálnímu chování i malé islámské děti.

Wilders řekl, že se jedná o hroznou zprávu a že ji bere vážně. V reakci na tvrzení listu, že nizozemské tajné služby o Muhammadově veřejné výzvě vědí, sdělil, že se obrátí na ministerstvo vnitra, aby mu vysvětlilo situaci a řeklo, co bude dál.

Poslanec se podle nedávných vyjádření chystá ve světě vytvořit protiislámskou alianci, která má nést název Wildersovo mezinárodní sdružení pro svobodu. Má se pohybovat mezi tradiční a krajní pravicí a jejím hlavním cílem má být zákaz přistěhovalectví z muslimských zemí.