Za zneužívání ve státním sirotčinci 5 až 18 let vězení

Lisabon – Po šesti letech dnes portugalský soud uzavřel případ zneužívání v sirotčinci Casa Pia. Soudce udělil sedmi obžalovaným trest od 5 do 18 let vězení. Obžalovaní měli mladistvé ze sirotčince zneužívat a nutit k prostituci. Mezi odsouzenými je i bývalý televizní moderátor nebo někdejší velvyslanec.

Kauza Casa Pia je jedním z nejdelších případů, kterými se portugalská justice zabývala. Soudy při více než čtyřech stovkách přelíčení vyslechly přes 900 svědků. 

Pro bezmocné děti si nejprve chodil ústavní řidič Carlos Silvino obviněný ze 639 případů zneužívání dětí a kuplířství. Později začal prodávat děti bohatým pedofilům. Nejméně šesti mužům a jedné ženě. Všichni se zodpovídají z více než 800 případů znásilnění. Všichni obžalovaní až na jednoho svou vinu popírají. Tím jedním je právě zahradník a řidič z Casa Pia Carlos Silvino, který vinu doznává. Od soudu dostal nejvyšší trest - 18 let. Jeho advokát už oznámil, že se proti rozsudku Silvina odvolá.

Soud osvobodil jen majitele domu na jihovýchodě Portugalska, kde se podle obětí „orgie“ konaly. Ostatní obžalované potrestal vězením od 5 let a 9 měsíců do 7 let. Soud navíc nařídil, aby odsouzení vyplatili některým obětem odškodné ve výši 15 tisíc až 25 tisíc eur (375 tisíc až 625 tisíc korun).

Bernardo Teixeira, oběť:

„Jsme všichni šťastní. Konečně můžeme říci, že pedofilové byli potrestáni.“

Před tribunálem mimo jiné stál i bývalý známý televizní hlasatel a bývalý velvyslanec. Právník moderátora Carlose Cruze, který byl odsouzen k 7 letům, není s rozsudkem spokojen: „Je to hanebnost. Budeme bojovat proti obrovskému justičnímu omylu, který se dnes stal.“
 

Skandál vypukl v roce 2002, když týdeník Expresso poprvé napsal, že řidič v Casa Pia zneužíval děti celé roky. Policie postupně rozpletla rozsáhlou pedofilní síť. Zjistila, že to byl právě řidič sirotčince, kdo v 90. letech za peníze nabízel chovance, kteří byli zneužíváni ve sklepích, autech nebo osamocených venkovských domech. Oběťmi znásilňování a zneužívání se stalo 32 chovanců sirotčince, portugalská média ale mluví i o dalších, kteří se dodnes bojí promluvit.

  • Bývalý řidič a zahradník sirotčince v Casa Pia autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1918/191732.jpg
  • Bývalý televizní moderátor, který je obviněn v případu zneužívání v Casa Pia. autor: Armando Franca, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1918/191728.jpg