Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Wellington - Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice dnes zasáhlo Nový Zéland. Způsobilo především značné materiální škody, hlášeny jsou pouze dvě vážně zraněné osoby. Policie už zasahovala při rabování několika obchodů ve městě Christchurch. Ohnisko otřesů se nacházelo asi 30 kilometrů západně od města v desetikilometrové hloubce. Otřesy půdy přišly uprostřed noci místního času, země se zachvěla v 18:35 našeho času. Zhruba 40tisekundový záchvěv způsobil kontakt Pacifické a Indo-australské tektonické desky

Trosky zřícených budov a částí starobylých domů zasypaly ulice, přerušeny jsou dodávky elektřiny, plynu i vody. Celou oblast zasáhlo několik silných následných otřesů. Ve městě Christchurch jsou poškozeny i silnice. Padající cihly a další stavební materiál poškodily řadu automobilů. Policie byla nucena uzavřít některé části města, kde byly cesty zataraseny sutinami.

Zkázu úřady vyčíslily na dvě miliardy novozélandských dolarů – tedy skoro 28 miliard korun. V noci ze soboty na neděli platí zákaz vycházení. Má ale především zabránit zraněním - mnoho budov se bortí a čeká je demolice. Obchody mají zavřeno. Některé nabízejí aspoň to základní.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Původně bylo oznámeno, že zemětřesení mělo sílu 7,4 stupně, později po přezkumu záznamů byla jeho intenzita snížena na 7,1 stupně podle místní geologické služby. Americká geologická služba USGS otřesy klasifikovala stupněm 7 Richterovy škály. Starosta Christchurch Bob Parker několik hodin po otřesech vyhlásil ve městě a okolí stav nouze a varoval občany před následnými otřesy a pády zdiva z poškozených budov. Stav nouze znamená, že část města bude uzavřena pro dopravu i veřejnost, a některé budovy budou z bezpečnostních důvodů uzavřeny. Vyhlášením stavu nouze je také uvedena do pohotovosti armáda, aby mohla být v případě potřeby nasazena k likvidaci následků zemětřesení.

Dvě osoby vážně zraněny, oběti na životech nejsou hlášeny

V nemocnicích bylo ošetřeno neupřesněné množství lidí s menšími poraněními, dva vážně zranění muži byli hospitalizováni. Jeden je na jednotce intenzivní péče, druhému způsobily vážné rány kusy skla. Uzavřeno bylo z preventivních důvodů i letiště, aby odborníci mohli zkontrolovat přistávací dráhy i budovy terminálu.

Elektřina po úplném výpadku funguje už v 90 procentech města, problém ale bude s vodou – při zemětřesení popraskalo potrubí a vodárny jsou mimo provoz. Do rezidenčních čtvrtí byly přistaveny cisterny.

Christchurch je druhé největší novozélandské město s 342 tisíci obyvateli. Leží na východním pobřeží Jižního ostrova. Souostroví leží v oblasti, kde se stýkají dvě tektonické desky. Zemi každoročně zasáhne asi 14 tisíc zemětřesení, avšak pouze 150 z nich zdejší lidé pocítí. A necelá desítka způsobí nějaké škody.