V centrálním Dagestánu proveden další bombový útok, 5 mrtvých vojáků

Moskva – Po včerejším neúspěšném atentátu na ministra pro národnostní politiku Bekmurza Bekmurzajeva dnes v konflikty zmítaném Dagestánu na severním Kavkaze došlo k dalšímu sebevražednému incidentu. Místem útoku se tentokrát stal stanový tábor ruské motostřelecké jednotky u města Bujnaksk v centrální části autonomní kavkazské republiky, asi 50 kilometrů jihozápadně od metropole Machačkaly. Odpálená výbušnina zavinila smrt 5 vojáků, dalších 39 bylo zraněno. Důvodem četných útoků muslimských radikálů je nesouhlas s přítomností ruské státní moci a snaha o plné osamostatnění území.

Sebevražedný útočník odpálil výbušninu ukrytou v autě, se kterým prorazil strážní post při vjezdu do tábora. Podle ruské agentury RIA Novosti atentátníkovi v poslední chvíli přehradil cestu do hloubi tábora vojenský nákladní vůz, a podařilo se tak zabránit mnohem větší tragédii. V automobilu útočníka navíc explodovala jen polovina uložených trhavin. Řidič nákladního auta srážku s vozidlem útočníka přežil.

Další výbuch nastal krátce po prvním na silnici, kudy mělo projíždět policejní auto spěchající k místu prvního výbuchu. Tentokrát ale nikdo nezahynul, uvedl mluvčí místních pořádkových sil. Dagestán se stává stále častějším terčem pumových útoků extremistů. Naposledy v pátek neznámí útočníci provedli v Machačkale atentát na republikového ministra Bekmurzajeva, politik však vyvázl se zraněním.

Přesně před jedenácti lety, 4. září 1999, byl v Bujnaksku spáchán atentát na budovu, kde žily rodiny vojáků. Při explozi výbušniny ukryté v autě zahynulo tehdy 68 lidí a více než 150 dalších bylo zraněno. Letos v dubnu ve městě Kizljaru exploze způsobená sebevražednou atentátnicí přinesla smrt deseti lidem.