Leteckou show u Norimberku poznamenala smrtelná nehoda

Norimberk - Jednoho mrtvého a 38 zraněných si vyžádala nehoda při letecké show nedaleko bavorského Norimberku. Malý vrtulový dvojplošník tu vjel do skupiny diváků poté, co pilot při startu nejspíš ztratil nad strojem kontrolu. Pět zraněných je ve vážném stavu. Ve stejný den postihla nehoda také letecký den v hesenském Langenselboldu. Nastartovaný malý letoun bez pilota se tam nekontrolovaně rozjel a narazil do živého plotu, v němž zůstal stát. Tato nehoda se obešla bez zraněných.

Nehodu u Norimberku nepřežila žena, kterou podle očitých svědků zasáhla vrtule letounu, jehož pilot zůstal nezraněn. Dvouplošník se podle policie rozjížděl k letu ve formaci, když náhle zatočil doprava a vjel do přihlížejících diváků. „Zrovna jsme pili kafe, když najednou začaly vzduchem létat stoly a židle a před námi jsme měli vrtuli stroje,“ popsal dění jeden ze svědků. Letadlo se zastavilo asi 20 metrů před kontrolní věží a převrátilo se na předek. 

Proč při startu nečekaně zabočilo doprava, je stále nejasné. Několik svědků vypovědělo, že nenabralo dostatečnou rychlost, aby mohlo vzlétnout. „Pilot asi ztratil kontrolu nad svým letadlem,“ uvedl podle DPA nejmenovaný policista.