Francouzský senát řeší zahalené muslimky

Paříž - Francouzský senát bude řešit zákaz nošení závojů zakrývajících celý obličej a tělo, takzvaných burek a nikábů. Zákon vyvolává rozporuplné reakce; většina lidí je pro, zároveň se ale bojí, že by islámské země mohly přijetí zákazu pochopit jako útok a vracet jej. Francouzští diplomaté pak budou muset složitě vysvětlovat, že nařízení nemá zastrašit muslimské turisty ani provokovat teroristy.

Dolní komorou parlamentu prošel vládní návrh zakazující nosit na veřejnosti burku nebo nikáb drtivou většinou. Zahalování obličeje podle poslanců porušuje právo na rovnost a je v hlubokém rozporu s hodnotami Francouzské republiky.

Podle úřadů by každý, kdo se do země přistěhuje, měl ctít její hodnoty a zvyklosti. Ve Francii žije pět milionů muslimů - největší komunita v západní Evropě. Stejný problém jako Francie řeší víc evropských zemí. Nejblíže úplnému zákazu burek a nikábů je Belgie. V Itálii už byla dokonce jedna žena odsouzená k pokutě 500 eur za to, že měla burku. Zákaz zahalování tváří ve školách platí v Dánsku, Nizozemsku a mohou to nařídit i ředitelé britských škol.

Senát řeší burky a nikáby (zdroj: ČT24)