KLDR propustila rybáře, požádala jih o pomoc a chystá se na sjezd

Soul - Severní Korea dnes propustila sedmičlennou posádku jihokorejského rybářského člunu, který údajně minulý měsíc nezákonně překročil námořní hranici obou zemí. V předvečer konání sjezdu vládní Korejské strany práce (KSP), kde se možná rozhodne o Kim Čong-ilově nástupnictví, také dnes Severní Korea požádala Jižní Koreu o dodávky humanitární pomoci kvůli záplavám.

Severokorejská oficiální tisková agentura KCNA již v pondělí sdělila, že rybáři budou posláni zpátky do Jižní Koreje „vzhledem ke skutečnosti, že přiznali závažnost svého činu a poskytli záruky, že svůj čin již nikdy nezopakují“. V zadržené posádce byli i tři Číňané.

Člun, který vyplul 1. srpna z přístavu Pchohang na východním pobřeží Jižní Koreje, byl zadržen 8. srpna v Japonském moři. Do domovského přístavu se měl vrátit 10. září. KLDR potvrdila zadržení plavidla 19. srpna. Čína, která je hlavním spojencem izolovaného severokorejského komunistického režimu a hlavním dodavatelem humanitární pomoci této zbídačelé zemi, následně vyjádřila znepokojení nad zprávami o tom, že Pchjongjang zadržuje její státní příslušníky.

Korea žádá o pomoc (zdroj: ČT24)

KLDR se připravuje na velký stranický sjezd

Severní Korea se v těchto dnech připravuje na nejvyšší politické shromáždění za posledních 30 let. Sjezd vládní Korejské strany práce (KSP) se má podle dostupných informací konat „začátkem září“ a analytici spekulují, že by na něm mohlo být rozhodnuto o tom, že nástupcem churavějícího severokorejského vůdce Kim Čong-ila by se mohl stát jeho nejmladší syn Kim Čong-un. KLDR všechny své politické události utajuje, a tak není známo ani přesné datum konání sjezdu, ani délka jeho trvání.

Severní Korea v neděli uspořádala velkou veřejnou zkoušku oslav, jež by měly sjezd uvítat. Ulice metropole hustě lemují plakáty propagující zmíněnou událost, severokorejská oficiální média sdělila, že hlavní provincie a města KLDR již dokončila svůj výběr delegátů, a podle jihokorejských médií se v blízkosti Pchjongjangu shlukují vojáci, dělostřelectvo a tanky v přípravě vojenské přehlídky.

KSP naposledy uspořádala sjezd v roce 1980, kdy se oficiálně následnictví ujal Kim Čong-il, který převzal několik významných stranických funkcí. Na nejvyšší post ve státě postoupil v roce 1994, kdy zemřel jeho otec, severokorejský „velký vůdce“ Kim Ir-sen. Nyní by mělo první dědičné následnictví v dějinách komunistického státu pokračovat, protože Kim Čong-il údajně připravuje pro následnictví svého třetího syna Kim Čong-una, kterému je podle různících se informací teprve 25 až 27 let.

KLDR požádala Jižní Koreu o pomoc kvůli záplavám

Severní Korea dnes požádala Jižní Koreu o dodávky rýže, cementu a stavebního vybavení jako pomoc kvůli záplavám, které zasáhly izolovaný stalinistický stát. Soul už minulý týden nabídl KLDR pomoc za 8,5 milionu dolarů, která by zahrnovala potraviny a balíčky s první naléhavou pomocí. Nabídka ale nezahrnovala ani rýži, ani stavební vybavení.

Mezi oběma zeměmi panuje zvýšené napětí od březnového potopení jihokorejské lodi, zodpovědnost je totiž přisuzována Pchjongjangu. Pokud se však na pomoci dohodnou, bude to první podobná dodávka takového objemu, kterou KLDR od Soulu od března obdrží.

Mohutné lijáky v červenci a srpnu zasáhly severní a východní provincie KLDR. Tisíce lidí musely opustit své domovy a tamní polnosti se ocitly pod vodou.

  • Severekorejský vůdce Kim Čong-il zdraví před sjezdem Korejce z plakátu autor: Lee Jin-man, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1926/192549.jpg
  • Zasedání severokorejského parlamentu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170935.jpg
  • Severní Korejci se vracejí z nácviku na oslavy stranického sjezdu autor: Gao Haorong, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1926/192556.jpg