Statiny proti infarktu – pilulky, které mohou pomoci i ublížit

Londýn - Léky, které dokážou snižovat hladinu cholesterolu v krvi – to jsou statiny. Na celém světě neustále roste počet lidí s kardiovaskulárními chorobami. Sílí proto hlasy, že by se statiny měly užívat preventivně. Ne každý je však z této představy nadšený, léky mají řadu vedlejších účinků a podle některých kritiků preventivní užívání medikamentu může lidi odradit od zdravého životního stylu.

„Je to stejné, jako kdyby někdo kouřil, a my bychom mu dali pilulku, která zmírní následky. Lidé si pak mohou začít říkat: všechno je v pohodě, dám si prášek a můžu si pětkrát v týdnu dopřát hamburger. Takhle to ale nefunguje, žádný lék neumí zázraky,“ míní zdravotní sestra Ellen Masonová. Podle ní by lidé spíš měli změnit svůj životní styl. V Británii by měli vypustit smaženou rybu s hranolky, jinde třeba oblíbený kebab nebo pečené vepřové.

Jedním z těch, kteří polykají pilulky statinů každý den, je i Daniel Anderson. Před šesti lety utrpěl infarkt, nejspíš v důsledku špatné životosprávy. „Měl jsem hodně stresující práci, takže jsem pořád spěchal a stresoval se a také jsem jedl hodně jídel s těžkými omáčkami, a to mi zřejmě také ucpávalo cévy,“ přiznal. Sanitka ho odvezla na angioplastiku, při které mu lékaři rozpustili tukovou sraženinu v krvi a obnovili krevní oběh. Podobné operace jsou v Británii velmi časté.

Vedlejší účinky statinů (zdroj: ČT24)

Daniel Anderson, pacient užívající statiny:

„Já to vidím tak: jestli mi (statiny) prospívají, neřeším nic dalšího. Začal jsem chodit do tělocvičny a dvacet minut třikrát týdně tam provádím kardiovaskulární trénink. Taky chodím plavat a obecně na sebe dávám pozor. Takže můj názor na statiny? Jsou skvělé.“

Se statiny se musí umět pracovat

Statiny mají podle klinických studií vedlejší účinky, jako je slabost svalů a riziko šedého zákalu, nebo selhání ledvin či jater. Nebezpečí je malé, přesto je třeba ho brát vážně. „Pokud je vám dvacet, jste úplně zdraví, nekouříte, sportujete a dáváte si pozor na to, co jíte, pak by asi vedlejší účinky statinů převážily nad jejich výhodami. Ale pokud je někdo kvůli svému životnímu stylu v ohrožení, pak mu statiny mohou prospět,“ uvedla Masonová.

Loni se po světě vydalo 238 milionů balení statinů. Podle vědců také loni v Británii zemřel každých šest minut jeden člověk na srdeční selhání. Názor na tyto léky nadále rozděluje lékařskou veřejnost, ale zdá se, že vítězné tažení statinů zatím jen tak něco nezastaví.