Rusko chce vyzvednout poklad z potopené lodi

Moskva - Ruští experti chtějí s finskou pomocí vyzdvihnout z mořských hlubin loď Frau Maria, s níž před téměř 250 lety ve vlnách Baltického moře zřejmě zmizela umělecká díla miliardové hodnoty. Ruská agentura Interfax dnes oznámila, že koráb, který ztroskotal v roce 1771, by mohl být vyzdvižen už během dvou měsíců.

Podle šéfa ruské nadace Za záchranu národních historických hodnot Arťoma Tarasova má Rusko k dispozici všechny technické prostředky i zkušené potápěče, aby projekt zvládlo. Na palubě lodi se podle spekulací ruského tisku nacházejí obrazy holandských mistrů, cenný porcelán, zlaté a stříbrné sošky a mince v hodnotě do jedné miliardy eur.

Loď ztroskotala cestou z Nizozemska do Petrohradu, do jehož tehdy nové obrazové galerie Ermitáž vezla obrazy a další umělecké předměty. Posádku se při zkáze lodi podařilo zachránit, ale cennosti šly s lodí ke dnu. Plavidlo leží v hloubce přes 40 metrů.

Předměty pocházejí z aukce v Amsterodamu, kde je získali obchodní agenti carevny Kateřiny Veliké. Protože obrazy by měly být uloženy v olověných schránkách potažených voskem, nemusely by být výrazněji poškozeny.

Ruští experti chtějí nejdřív vyzvednout aspoň jednu ze schránek, aby potvrdili nebo vyvrátili verzi o cenném obsahu. „Pak se teprve dozvíme, zda má nebo nemá smysl loď vyzdvihnout. Zatím není jasné, co se zachovalo,“ řekl novinářům Tarasov.

Rusko s Finskem vede od roku 2008 o vlastnictví lodi spor. Na tom, komu ztroskotaný škuner s cenným nákladem patří, se obě země dosud nedohodly. Vrak je ve vodách, které nyní patří Finsku; o náklad se hlásí Rusko jako následnický stát carské říše. Loď na dně Botnického zálivu našli v roce 1999 náhodou finští potápěči.