Štýrští svobodní oprášili v kampani hru zaměřenou proti muslimům

Štýrský Hradec - Náboženská netolerance trápí před nadcházejícími volbami rakouské Štýrsko. Strana svobodných (FPÖ) tam zveřejnila počítačovou hru zaměřenou proti muslimům, kterou loni použili švýcarští nacionalisté v referendu o zákazu minaretů. Rakouské úřady sice minulý týden hru zakázaly, teď se ale znovu objevila na internetu.

Téma přistěhovalců a islámu patří k hlavním tahákům v kampani před volbami do zemského sněmu. Rakouští svobodní ve Štýrsku vsadili proto na osvědčenou on-line hru, a to přesto, že byla minulý týden zakázaná.  

Kliknutím myši se dá ve hře zastavit rostoucí minaret nebo umlčet muezína. Pokud se to nepodaří, hráč prohrává a na obrazovce se objeví: „Štýrsko je plné minaretů a mešit! Aby se to nestalo: 26. září volit Dr. Gerharda Kurzmanna a FPÖ!“

V Rakousku se objevila protiislámská hra (zdroj: ČT24)

Hra pobouřila vedle muslimů i katolické komunity, sociální demokraty a zelené. Státní zástupce proto vydal zákaz. Ten pomohl ale jen na pár dní a hra se opět objevila na internetu. Tentokrát na neonacistickém serveru spravovaném ze Spojených států.  

Obavy to budí ve vídeňském islámském centru. Centrum je jednou z pouhých čtyř mešit, které slouží půl milionu rakouských muslimů. Svobodné, kteří prosazují antiimigrační politiku, popíchlo prohlášení jejich duchovního, že by bylo normální mít nejméně jeden minaret v každé z devíti spolkových zemí. 

Volby do štýrského zemského sněmu se konají 26. září, kdy voliči budou vybírat na příštích pět let 56 poslanců. Zatímco posledně FPÖ ve Štýrsku nevolila ani dvě procenta lidí, teď by podle průzkumu dostala sedm procent hlasů a usedla by ve sněmu.